Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиКои култури не се добро друштво на јаболката?

  Кои култури не се добро друштво на јаболката?

  petel baner

  Некои овошни видови не се добро друштво на јаболката, таа не ги поднесува и слабо ќе расте и се развива покрај нив. Избегнувајте ги замките на растителниот свет.

  Во аматерските овоштарници и дворови можеме да видиме јаболкници кои заостануваат во растот, често е присутно пожолтување на листовите, паѓање на цветовите и плодовите, намален принос, слаб квалитет на плодовите. Кога оваа состојба продолжува од година во година, крајниот резултат е смрт и сушење.

  Доколку сте ги исполниле сите агротехнички барања, внимателно сте ги прегледале дрвјата и не се работи за болести, штетници или дејство на надворешни фактори, можеме да утврдиме дека се работи за интеракција на различни видови.

  Затоа, пред садењето, неопходно е да се направи план кој покрај нашите желби, можности и локации ќе ја вклучи и компатибилноста на растенијата. Мора да се соочиме и со нивната способност да ослободуваат супстанции кои се штетни за некои други видови, да го запрат нивниот раст и развој, да го намалат имунитетот, плодноста, квалитетот на овошјето, па дури и да доведат до смрт.

  Кои култури не се добро дружтво на јаболката?

  Првото место на листата на непожелни дрвја го заземаат костенот, оревот, а на нив можеме да ги додадеме и повеќето иглолисни видови кои често се садат во дворови или мешани аматерски овоштарници. Листовите од костен и орев, кога ќе паднат при распаѓање, испуштаат материи кои имаат неповолно влијание врз блиските дрвја. Игличките од четинарите ја закиселуваат почвата, што не влијае на повеќето овошни видови.

  Јаболкото е најпопуларното овошје кое сите го садиме за да уживаме во неговите сочни плодови. Колку е барано и чувствително на присуството на други овошја, исто така има големо влијание врз нив. Никогаш не треба да се сади покрај цреши или праски, бидејќи тие растат и се развиваат побрзо од неа. Силните корени ќе му ја одземат храната и водата и може да остане закржлавено. Црешата е особено опасна. 

  Исто така е чувствителна на присуство на украсни дрвја и грмушки кои ќе крадат вода, што е особено опасно за време на сушата. Тогаш нејзиното дрво може да се исуши. Освен тоа, овошките се исклучително привлечни за вошките и можат да бидат нивен постојан извор од кој ќе го населат јаболкото, без разлика колку се трудиме да го заштитиме. Јоргованот  исто така може да стане дом на различни штетници. Ова исто така важи и за многу патогени. Ист е случајот со јасминот и брезата.

  agrounik

  Круша, јаболко, слива

  Вистински кавги за ресурси, храна и вода ќе настанат кога ќе засадиме сливи и круши покрај јаболка. Истото важи и за грмушни видови како рибизла и малини . Секое од овие растенија ќе се бори за својот дел. Ако дрвјата се засадени накалемени на закржлавени подлоги кои имаат слаб корен, веќе сме го осудиле дрвото да венее. Во случај да е накалемен на садници или на цврста подлога, тогаш има изглед добро да напредува покрај сливите.

  Праската може да игра поинаква улога кога станува збор за соседството. Може да предизвика распаѓање на коренот на јаболкото. Но и јаболката не останува должна. Ако е постара и има веќе развиена крошна, може да ја покрие младата праска која ќе страда од недостаток на сонце.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Малините нема да напредуваат добро во сенката на крошна од јаболкница. Нејзиниот корен ќе го исуши површинскиот слој на почвата.

  Кога садите јаболка и круши, секогаш правете го тоа истата година и тогаш двете дрва ќе напредуваат добро.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img