Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

28.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро ВестиГладните листови го стимулираат коренот да внесува повеќе азот

  Гладните листови го стимулираат коренот да внесува повеќе азот

  petel baner

  Истражувачите од Универзитетот во Нагоја откриле дека, како одговор на побарувачката за азот во листовите, гладните листови произведуваат хормон кој патува до коренот за да го стимулира навлегувањето на азот од почвата. Овој хормон се произведува во листовите кога на растението му недостига азот. Делува како сигнал кој ја регулира побарувачката и понудата на азот помеѓу младото растение и корените. Откритието неодамна беше објавено во списанието Nature Communications.

  Азотот е суштинска хранлива материја за раст на растенијата

  Тој е многу важен елемент за растителното производство. Коренот на растението ги зема азотните хранливи материи од почвата во вид на нитрат. Колку азот му треба на растението зависи од фазата на раст на ластарот. Колку се поголеми листовите и стеблото, толку повеќе азот му треба на растението.

  Хормон кој ја стимулира побарувачката на азот

  Истражувачкиот тим проучувал како коренот на растението знае колку на ластарот му треба азот. Тие го откриле хормонот CEPDL2 во жилите на листот. Тој се произведува многу брзо во големи количини кога листот има недостаток на азот и се движи од ластарот кон коренот.

  agrounik

  Спротивно на тоа, истражувачите покажаа дека на растенијата кај кои е уништен овој хормон им остануваат малку листови во подоцнежниот период на раст, кога ластарот бара многу азот, што значи дека растението не може правилно да расте без овој хормон.

  Денес, низ целиот свет се користат премногу азотни ѓубрива. Ова доведува до загадување на животната средина и зголемување на цените на храната. Се поставува прашањето, што ако растенијата би можеле сами поефикасно да го регулираат внесот на азот?

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Истражувачите од Универзитетот во Нагоја го пронајдоа клучот за овој проблем.

  „Со зголемување на протокот на овој хормон, растенијата би можеле поефикасно да го апсорбираат азот, што на крајот би можело да ја намали потребата за ѓубрива“, објасни професорот Јошикацу Мацубајаши од Универзитетот во Нагоја.

  За повеќе корисни стории посетете ги рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img