Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

15.8 C
Skopje
Sunday, June 16, 2024

More
  домаАгро советиЗдравјето на вимето клучно за принос на млеко

  Здравјето на вимето клучно за принос на млеко

  petel baner

  За да се одржи производството на млеко на високо ниво, треба да се посвети големо внимание на здравјето на вимето кај кравите.

  Нема производство на млеко без здрави молзни крави. Постојат многу фактори кои влијаат на здравјето на животното, а со тоа и на млечните органи. Големо внимание се посветува на здравјето на вимето. На производството и квалитетот на млекото влијаат објектот во кој живеат, подот на кој стојат, леглото, хигиенските услови, квалитетот на воздухот (вентилација на објектите), квалитетот на водата и храната, медицинската нега, третманот на животните.

  Видот на подлогата, леглото и хигиенските услови во објектот одредуваат кои микроорганизми ќе се развијат и колку ќе можат да навлезат во млечниот канал.

  На здравјето на овие делови од телото влијаат временските услови, самиот процес на молзење и хигиената на молзниците, како и третманот на вимето пред и по молзењето.

  Маститис и соматски клетки

  Вимето е изложено на различни влијанија. Не е заштитено со масно ткиво, густа кожа и влакна. Тоа е чувствително на временските промени, условите за сместување и третманот на животното. Секоја промена се чувствува преку квалитетот на млекото и појавата на разни болести.

  Маститисот е најчеста болест која се јавува и е инфекција на млечната жлезда од патогени микроорганизми. Целото виме може да биде засегнато, што доведува до намалување на производството на млеко и зголемување на бројот на соматски клетки. Млекото на заболените крави не оди на откуп, а трошоците за лекување се високи. Грлата кои често страдаат од маститис имаат пократок животен век. Превенцијата и третманот на маститисот се исклучително важни.

  Зголемениот број на соматски клетки е првиот знак дека се појавила заразна болест во вимето. Кога ќе дојде до инфекција, телото се обидува да се избори со неа, а леукоцитите од крвта стигнуваат до вимето и млекото. Процесот се одвива дури и пред да забележиме надворешни симптоми.

  Подготвка за молзење

  За правилно молзење потребно е да се подготви не само чиста и правилна машина, туку и самата крава.

  Пред да ја поставите машината за молзење, потребно е да се измијат и масираат вимето и градите. Имено, телето природно го стимулира вимето и иницира хемиски реакции во телото на мајката кои доведуваат до отворање на каналот за цицање, што овозможува проток на млекото. Токму тоа ни треба, бидејќи кога кравата е под стрес, се ослободува адреналин, кој го блокира процесот на молзење.

  Првите млазови млеко се молзат рачно во посебен сад, бидејќи содржат најмногу патогени.

  agrounik

  Вимето мора да се измие пред молзењето. На овој начин ја чистиме површината од штетни микроорганизми и истовремено го масираме. Со миење го спречуваме првичното загадување на млекото и на молзниот канал. За миење користиме топла вода, а се мие со воден раствор со средство за дезинфекција. По миењето, избришете.

  Ставете ја единицата за молзење на градите во рок од една минута од почетокот на миењето. Доколку овој интервал е подолг, ќе предизвика пролонгирање на молзењето и постои опасност процесот да не заврши. Оптималната времетраење на машината за молзење е осум минути, а потребно е да се исклучи пред да се отстрани.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Постапка по молзењето

  Потоа треба да се дезинфицираат дојките, бидејќи молзниот канал останува отворен во следните половина час и е лесен влез за патогени. Дајте му храна на животното за да не легне веднаш и го контаминира вимето со патогени од ѓубрето и од подот.

  Освен со средства за дезинфекција, вимето се третира и со разни препарати богати со масла, како вазелин или ланолин. Лековите базирани на невен, како и други билки, се покажаа како многу ефикасни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img