Клементина настанала со вкрстување на мандарина и портокал и има многу сладок вкус. Она што е фантастично е што можете да го одгледувате во вашата куќа.
Можеби звучи премногу добро за да биде вистинито, но клементина е одлично домашно растение кое е прилично лесно за нега. Ако досега не сте одгледувале цитрусни дрвја, клементинот е вистинскиот избор. Мирисот на клементин го стимулира телото да го ослободи хормонот серотонин, кој е хормон на среќата. Покрај вкусното овошје, ова е дефинитивно уште една причина зошто треба да го засадите во вашиот дом.
Се верува дека потекнува од Југоисточна Азија, а најмногу и одговара тропската, суптропската и медитеранската клима. Но, во наши услови дрвото може да се чува во куќата и да се носи надвор, во двор или на тераса преку лето.
Можете да најдете сорти кои имаат џуџесто дрво, кое ќе порасне околу 1,5-1,8 метри и може да изгледа многу украсно.
Клементина има заоблена, зимзелена крошна со светло зелени листови. Во пролет дава миризливи бели цветови кои се претвораат во минијатурни плодови, кои созреваат од ноември до февруари, па затоа ова растение често се нарекува Божиќен портокал. Плодовите имаат тенка, лесна кора која лесно се лупи и обично се без семки. Ова растение обично има трње на себе, но тоа не е проблем, ако се додаде фактот дека е познато по високата отпорност на штетници.
Садење на клементина
Без разлика дали е семе или расад, клементината треба да се сади на пролет или на есен. Неопходно е да се избере локација со многу сонце и голема саксија.
Најдобро би било садот да го поставите на држач со тркалца, за да можете да го движите, да можете да му пристапите од сите страни, како и полесно да го истуркате кога климатските услови дозволуваат.
Најпрво во садот се става дренажен слој од камчиња или песок, се полни со земја, се копа дупка за сместување на расадот, се додава подлогата околу неа, лесно се цеди и се полева. Одозгора можете да додадете и тенок слој прекривка за да ја зачувате влагата.
Ако садите семиња, тие треба да се дезинфицираат за да се избегне мувла. Потопете ги во топла вода преку ноќ за да го поттикнете ‘ртењето на семето. Засадете го на околу 1-2 см длабоко во влажна почва и ставете го на сонце. Садот може да го покриете со проѕирна фолија, на која ќе направите неколку дупки, за да ја задржите влагата и температурата во земјата. Наводнувајте редовно, т.е штом ќе видите дека површината на почвата се исушила, за да се одржи влагата.
Семето ќе никне за 2-4 недели, а ќе бидат потребни 2-3 години да прерасне во зрело дрво. Не го пресадувајте расадот додека не добие силен корен и не почне активно да расте. Ќе треба да ја пресадувате на секои 2-3 години, а во таа прилика треба да ја смените почвата.
Сонце и температура
Клементина бара многу сонце, затоа изберете ја најсветлата положба во куќата. Може да толерира делумна сенка, но тогаш нема да вроди со плод.
Во однос на температурата, клементината може да толерира дури и температури до -6 степени, но не се препорачува да се тестира. Изложеноста на мраз може да ја попречи толеранцијата и може да биде фатална за растението. Најдобро би било да се обезбеди температура над 10 степени во зимски услови. Во лето, кога се појавуваат екстремно топли бранови, не треба да се чува на директна сончева светлина, за да се избегнат изгореници.
Наводнување
Почвата мора да биде постојано влажна, но не полна со вода. За да се постигне рамнотежа, полевајте кога горниот слој на почвата ќе се исуши за 2-4 см. Во зависност од локацијата, веројатно ќе треба да полевате секоја недела. Ако дрвото е многу младо, ќе треба да го полевате на секои 2-3 дена, во текот на првата година на раст.
Бидејќи е тропско дрво, клементина може да издржи висока влажност. Никогаш не треба да го чувате во затворен простор во близина на радијатор, а ако воздухот во просторијата е сув, задолжително користете навлажнувач во негова близина.
Почва
Клементина бара добро растресита почва и малку кисела. Може да расте и на неутрална почва, но за да може навистина добро да напредува и да дава вкусни плодови, потребна и е малку кисела почва. Можете да купите почва што е специјално направена за цитруси, или ако сте купиле обична земја, можете да купите комерцијален закиселувач на почва што содржи сулфур и гипс, за постепено да ја доведете почвата во покисела состојба.
Во лето, треба да додадете неколку сантиметри лесна прекривка на површината на садот. Ќе ја задржи влагата во почвата, па нема да мора често да полевате. Прекривката никогаш не се поставува до самото дрво, туку се оддалечува неколку сантиметри од него.
Прихрана
Прихраната се врши секој втор месец во текот на годината, бидејќи клементина не спие во текот на зимата. Доколку се одлучите за ѓубриво кое полека се раствора, се нанесува во рана пролет и наесен. Можете да купите и ѓубриво кое е специјално направено за цитрус, а кое е прилагодено на потребите на овие растенија.
Кастрење
Дури и ако сте избрале џуџест вид, не треба да се занемари кастрењето. Клементина може да се закрои во секое време од годината, но најпосакувана е во текот на пролетта. Кастрењето го одржува обликот на крошната и здравјето на растението.
Прво исчистете ги ножиците, а потоа проценете што треба да се исече. Побарајте ги следните индикации:
- Мртви или оштетени гранки
- Гранки кои штрчат и ве спречуваат да се приближите до растението
- Гранки кои се вкрстуваат во центарот на крошната
- Водопии
- Гранки кои се наведнуваат надолу
Со кроењето не треба да се претерува, а општо правило е да се искрои третина од растението.
Можни проблеми
Ако случајно забележите дека листовите пожолтуваат, тоа е решлив проблем. Вообичаен виновник е недостатокот на сончева светлина, што се решава со преместување на растението на место каде што има повеќе светлина. Ако листовите пожолтат само на средината на крошната, мора да го искроите дрвото за сончевата светлина да стигне до тој дел.
Прекумерното наводнување може да доведе до паѓање на листовите. Погрижете се дренажата да биде добра и водата да истекува при наводнување. Може да биде корисно да се направи распоред за наводнување, што ќе го поедностави процесот.
Овошните мушички се штетници со кои најверојатно ќе се сретнете. Овие досадни бубачки лежат јајца на и околу растението. Може да се појават и лисни, штитни и волнени вошки. Најдобар начин да ги спречите да се појават е да го одржувате дрвото уредно, да ги отстраните мртвите материјали и да ги соберете плодовите на време. Нанесувањето жолта леплива лента на и до дрвото може да ви помогне да забележите дали се појавиле. Доколку ги има, најдобро е веднаш да се истушира растението за да се отстранат и да се попрска со инсектицид.
Рударот на цитрус е прилично интересен инсект кој ископува тунели низ младите листови. Патеката е видлива од надворешната страна на листот и на крајот предизвикува виткање на листовите. Тоа е многу штетно за младото дрво, но не влијае на приносот на веќе зрелите растенија. Сепак, штетата направена од овој инсект може да доведе до бактерии и инфекции. Доколку забележите такви листови, веднаш извадете ги и запалете ги.
Најчеста болест е гумоза или трулеж на кореновиот врат. Оваа болест се развива во влажна и ладна средина. Кога дрвото ќе се разболи, се појавува темно кафеава течност, која истекува како гума од пукнатините и оштетувањата на кората. За да се спречи ширењето на болеста, третирајте го растението со бакарен фунгицид.
Собирање и складирање на плодовите
Плодовите ќе бидат подготвени за берба од почетокот до средината на зимата. Собраните клементини нема да созреат подоцна, па треба да почекате да созреат на дрвото, па да ги соберете. Клементините не презреваат така лесно, па можат да траат со месеци на дрвото. Сепак, се препорачува да ги наберете пред да заврши зимата, за да не почнат да скапуваат на дрвото.
Свежата клементина може да трае околу една недела по бербата, а најдобро е да ја чувате во отворен сад на суво и ладно место. За да ја продолжите нејзината свежина, можете да ја ставите во отворена пластична или мрежеста кеса и да ја ставите во фрижидер. Редовно проверувајте ги за да ги отстраните презрелите плодови пред да се расипат и да почнат да го расипуваат остатокот.
Можете исто така да ги дехидрирате клементините и да ги конзумирате како вкусни и здрави закуски. Чувајте ги сувите десерти во вакум кеса.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.