Одгледувањето патки е многу поскапо од грижата за кокошките, поради што не е можно да се најдат јајца од патки на полиците во продавниците за храна. Јајца од патка се продаваат на специјализирани фарми специјализирани за оваа намена.
Јајца од патка на многу начини се супериорни во однос на пилешките јајца. Во однос на изгледот и содржината, јајцето од патка е околу 2 пати поголемо од пилешкото, тежи (90) 90 грама, а бојата на лушпата е бела, понекогаш со нијанси на зелена или сина боја. Овие јајца се со многу помалку алергени од пилешките јајца. Сигурно е дека човек кој е алергичен на пилешки јајца може безбедно да јаде паткини.
Да се запознаеме со врвните перформанси на јајцата од патки
- Јајцето од патка е речиси двојно похранливо од јајцето на кокошката и, благодарение на дебелината на лушпа, подолго ја задржува свежината;
- побогати се со албумин (белка), што значи дека се посоодветни за готвење – печење и украсување колачи, и десерти на база на белка од јајце;
- содржи многу повеќе омега-3 масни киселини, чии придобивки се добро познати;
- се сметаат за таканаречена алкална храна која го спречува развојот на клетките на ракот во телото;
Хранливи состојки во паткините јајца
Овие јајца содржат шест пати повеќе витамин Б од пилешките јајца, двојно повеќе витамин А, четвртина помалку витамин Е, а останатите показатели се приближно слични. Масниот состав на јајцата од патки е исто така побогат, бидејќи е побогат со мононезаситени масти – Омега-3.
Која е разликата помеѓу кокошкини и јајца од патка?
Големина: Јајцата од патка се малку поголеми од пилешките јајца, во просек 1,5 пати. Ова може да се види визуелно без мерење. Јајцата од патка тежат во просек 70-90 g, а пилешките јајца 50-70 g.
Состав и содржина на калории: Откривме дека јајцата од патки се похранливи, 184 – 202 kcal / 100 g, бидејќи жолчката содржи повеќе масти. Кокошкините – 160 kcal / 100 g. И во однос на содржината на витамин А и групата Б, патката е на прво место.
Начини на примена: Многупати ќе слушнете предупредување дека јајцата од патки не се препорачуваат да се јадат сирови, бидејќи тие се со поголема веројатност да бидат заразени со салмонела.
Вкус: Често се пишува дека јајцата од патки не се јадат поради нивниот специфичен вкус и мирис. Многу луѓе го забележуваат нивниот одличен вкус и висококвалитетните јадења во кои се присутни овие јајца.
Достапност до купувачот: Јајцата од патки за повеќето се како деликатес: ретки и скапи.
Што се однесува до хранливата вредност: 100 g или приближно едно јајце содржи 185 калории. Производот главно се состои од масти кои зафаќаат околу 14 g и протеини – околу 13 g. Содржи многу малку јаглени хидрати – само 0,1 g.
Придобивките од производот и неговите најдобри својства се резултат на неговиот богат состав
– витамини најпотребни за организмот: A, D, H, K, E, PP и C;
– широк спектар на витамини Б: Б4, Б2, Б9, Б12, Б5;
– најважните минерали: железо, фосфор, цинк, селен;
– Фолна киселина;
– вредни амино киселини.
Вредните својства и придобивките од јајцата од патка за луѓето се манифестираат во фактот дека:
– ги зајакнува забите и коските поради големата количина на фосфор;
– го регулира нивото на хормоните;
– имаат зголемена хранлива вредност – ќе биде од голема корист со недостаток на тежина;
– го стимулира одбранбениот систем на организмот и го подобрува метаболизмот;
– го подобруваат квалитетот на крвта и имаат корисен ефект врз нервниот систем;
– добар ефект врз состојбата на косата и кожата кај мажите и жените.
Покрај тоа, јајцата од патки за мажи се вредни за зголемување на способноста за зачнување. Без разлика на придобивките од производот, треба да се воведат во исхраната на децата најрано на 6-годишна возраст.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.