Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро ВестиКефир во исхраната на прасињата по одбивање од маторицита

  Кефир во исхраната на прасињата по одбивање од маторицита

  petel baner

  Во обид да се најдат алтернативи за антибиотици и цинк во исхраната на прасињата по одбивањето од страна на маторицата, новото истражување на Универзитетот во Гент во Белгија ќе ја зголеми употребата на кефир во исхраната. 

  Кефирот е кисело ферментиран млечен производ кој содржи бројни пробиотски бактерии. Докажано е дека штитат од ентеровирусни и бактериски патогени, го стимулираат вродениот и адаптивниот имунитет. Обезбедуваат континуирана течна храна на која свинските црева се ензимски прилагодени.

  Agrobot

  Кефир во исхраната за намалување на дијареата

  Универзитетот во Гент во Белгија е добро познат институт во учењето за намалување на антибиотиците ширум светот. Универзитетскиот професор Јероен Девулф заедно со д-р Ана-Катарина Берге, од Берге ветеринарен консалтинг, ја прифатија можноста да го тестираат кефирот како мултифункционален додаток на храна за намалување на дијареата по одвикнувањето на прасињата од маториците. Сепак, потенцијалот за негова употреба не е целосно проценет и искористен во производството на свињи, велат тие.

  Претстојната мала пилот студија ја спроведе Марија Вермеулен, студентка на магистерски труд. Имала за цел да процени дали дополнувањето на исхраната на прасињата со кефир може да ја намали појавата на дијареа, како и да спречи губење на тежината на прасињата по одвикнувањето. Дијареата е примарен исход, а секундарните исходи се просечна дневна добивка, конверзија на храна, употреба на антимикробни средства, употреба на цинк и други варијабли погодни за проценка врз основа на податоците од фармата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Комерцијален кефир од сирово кравјо млеко

  Студијата користи комерцијален кефир од сирово кравјо млеко, произведен од компанијата Rav Milk Company, со седиште во Лоте, Холандија. Кефирот е обезбеден како дополнителна течна храна во посебни корита за течна храна за прасињата во првите 2 недели по одвикнувањето. Кефирот потоа се разредува со вода од 1:4.

  Студијата се одвива на комерцијални фарми за свињи. На фарма која користи замени за млеко за бебиња , контролните групи ќе добијат замена за млеко. Инаку ќе се обезбеди вода во коритата за течна храна. Третманот и контролата ќе бидат доделени на серии отфрлени прасиња. Секоја група што била одбиена добила или кефир или контрола. Еднаква количина ќе биде доделена на третираната и контролната група.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img