Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

13.8 C
Skopje
Wednesday, May 8, 2024

More
    домаАгро советиПравилно замрзнување и одмрзнување јагоди дома

    Правилно замрзнување и одмрзнување јагоди дома

    petel baner

    Овошјето можете да го замрзнете на кој било начин. Обично, техниката на подготовка зависи од понатамошната употреба. Бобинките добро поднесуваат ниски температури и не ги губат своите корисни квалитети по замрзнувањето. Но, како е правилно замрзнување и одмрзнување на јагоди во домашни услови?

    Одмрзнатото овошје може да се конзумира во чиста форма или да се користи како состојка во подготовката на пијалоци, десерти и додатоци за печење. Градинарските јагоди ќе ги задржат своите квалитети и изглед доколку се соберат правилно.

    Совет

    – Користете свежо собрано овошје, без знаци на гниење и прегревање.
    – Соберете бобинки за замрзнување рано наутро, пред роса.
    – Добро е да се исушат влажните јагоди пред да се замрзнат.
    – Бобинките ставете ги во сад за да има празнина меѓу нив.
    – Избегнувајте температурни разлики за време на складирањето на замрзнување.
    – Не замрзнувајте премногу овошје.

    Складирањето на градинарски јагоди е подобро во картонски или дрвени кутии – тие дозволуваат воздухот да поминува низ нив.

    Agrobot

    Подготовка на бобинки за замрзнување

    – Сортирање на бербата, отстранување на стебла и тврди делови.
    – Отстранете го песокот и нечистотијата со широка мека четка за да не го оштетите овошјето.
    – Доколку е потребно, исплакнете под млаз ладна вода.

    Вообичаено, јагодите се целосно замрзнати, направете го тоа правилно со суво замрзнување

    – Зрелиот плод се чисти од листови, стебла и песок.
    – Измијте и исушете по потреба.
    – Јагодите се ставаат на послужавник или голема чинија, покриени со пластична кеса или фолија.
    – Замрзнете во замрзнувач на отворено.
    – По целосно замрзнување, јагодите се ставаат во кеса или пластичен сад.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Јагодите може да се замрзнат, исечени на половина. Половинките се положуваат со пресечената страна и се замрзнуваат 2-3 часа. Стврднато овошје се пакува во кеси или контејнери.

    Правила на одмрзнување

    Одмрзнувањето на јагодите треба да биде бавно, постепено зголемувајќи ја температурата. Првично, садот со работниот дел се става во фрижидер 30-40 минути. Бобинките потоа може да се отстранат и да продолжат да се одмрзнуваат на собна температура. Не се препорачува да се забрза процесот со користење на микробранова печка или топла вода, таквата бобинка брзо ќе ја изгуби формата и масата на хранливи материи. Јагодите не можат да се одмрзнат ако нивниот изглед не е важен за готвење.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img