Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

19.8 C
Skopje
Thursday, July 25, 2024

More
  домаАгро советиГлувци и стаорци во домаќинството - како да ги контролирате?

  Глувци и стаорци во домаќинството – како да ги контролирате?

  petel baner

  Глувци и стаорци – се размножуваат многу брзо и пренесуваат разни болести. Тешко се потиснуваат, затоа треба да се комбинираат сите достапни средства.

  Глувци и стаорци се сериозни штетници кои предизвикуваат директна и индиректна штета. Тие се голем проблем во селските домаќинства и фарми. Тие јадат поголем дел од жетвата, валкајќи ја со урината и изметот.

  Опасноста од пренесување на разни болести е уште поголема. Тие се одговорни за ширење на: бруцелоза, салмонела, разни паразити, беснило, птичји грип. Насочени се кон сè што може да се користи за храна: од житарки, складиран зеленчук, месни производи до семиња. Го контаминираат просторот и храната преку урина, измет, плунка, трупови, влакна.

  Ненаситни се и се карактеризираат со брза репродукција. Женскиот стаорец има до девет легла годишно, а во едно може да има и до 13 младенчиња. Еден стаорец јаде најмалку 11 килограми разновидна храна во текот на годината. Кога го знаеме тоа, лесно е да се заклучи дека штетата може да биде огромна.

  Домашниот глушец може да има до десет легла годишно и во просек од 6 до 8 младенчиња. Полскиот глушец има до шест легла, а женката има во просек од 5 до 7 младенчиња.

  Оштетување може да се направи и на самите објекти, бидејќи го грицкаат изолациониот материјал, електричните инсталации. Тие често предизвикуваат краток спој и пожари. Ги плашат животните на фармата, а стаорците знаат да ги нападнат и гризат. Ова придонесува за појава на пореметувања кај добитокот и живината и опаѓање на продуктивноста.

  Мерки за контрола на глодарите

  Првиот чекор во сузбивањето е одржување на хигиената на имотот, објектите, магацините и ограничување на достапноста на храна.

  Можеме да ги “повикаме” животните и растенијата на помош . Најдобри животни се мачките, кучињата (мали раси), но и бувови кои ќе се населат на блиските дрвја. За да се постигне успех во контролата на штетниците, неопходно е да се користат различни методи. Една мачка или куче може малку да направи за да ја намали популацијата. Повеќе мачки во дворот и шталата со задоволство ќе помогнат во ловот на овие штетници. Во тој случај, не користете отрови за да не ги труете вашите помошници. 

  Комбинирајте ги со звучни репеленти кои испуштаат ултразвучни звуци кои ги оддалечуваат глодарите.

  Од растенијата, најдобри репеленти се бозелот и кучешкиот заб. Имаат силен мирис кој ги иритира глодарите. Онаму каде што растат, нема такви штетници. Кога ќе ја откриете нивната дупка, треба да ги турнете листовите во неа, бидејќи тие ќе ја напуштат поради силниот мирис. Не го поднесуваат мирисот на “кучешки заб”, особено глувците. Исушените растенија се врзуваат во рачки и се закачуваат во објектот. Во дупките се ставаат свежи или суви листови попарени со вода. Засадени во градината, ги одбиваат овие штетници.

  agrounik

  Без разлика каква контролна мерка ќе избереме, мора да знаеме дека глодарите многу брзо се навикнуваат на нова ситуација.

  Внимавајте со отровот! 

  Најчесто, контролата се врши со отровни мамки, но дури и овој метод не е секогаш ефикасен. Мамките треба да бидат свежи за да бидат ефективни. Кога работиме на овој тип на потиснување, треба да носиме ракавици. Ќе избегнуваат се што има човечки мирис. Отровните мамки ќе бидат помалку ефикасни ако глувците се хранат со храна богата со калиум (зелка). При употреба на хемиски отрови, супстанцијата треба да се менува, бидејќи тие покажуваат висок степен на адаптација и отпорност. Треба да знаете дека стаорците брзо развиваат имунитет кон нив и брзо се размножуваат. Токму кога ќе помислите дека сте успеале да ги отруете, ќе се појави нова генерација со посилен имунитет.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Покрај веќе споменатите  звучни репеленти, можеме да користиме и стапици за глувци, лепила и слични помагала. Различни стапици се стари докажани методи, но тие имаат недостатоци. Глодарите се навикнуваат на нив, нема да уништат голем број единки, а мамката секогаш мора да биде свежа. Има две групи: оние каде што се убиваат животните и оние каде што не се убиваат.

  Најпопуларниот и најефикасен метод е мамката од брашно и гипс, која предизвикува сигурна смрт.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img