Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
  домаАгро советиЗаштита на зеленчукот од високи температури во пластеник

  Заштита на зеленчукот од високи температури во пластеник

  Заштита на зеленчукот од високи температури е многу важна во заштитеното подрачје. Како резултат на високите температури може да се појават изгореници на растенијата. Многу често на плодовите се појавува црната дамка, а може да дојде до уништување на растенијата.

  Како последица на високата температура, се намалува интензитетот на асимилација (процесот на биосинтеза при кој сложените материи се градат од едноставни) и се зголемува десимилацијата, со што се намалува производството на органска материја, а со тоа и продуктивноста на растенијата.

  Начини на заштита:

  • поставување на заштитни мрежи,
  • освежувачки наводнувања
  • рамномерно нанесување на еколошки прифатлива боја над фолијата.

  Заштита на зеленчукот од високи температури

  Поставувањето на заштитни мрежи има за цел да го заштити растението од временските неприлики – градот, покрај високите температури и прекумерната светлина. Овие заштитни мрежи, изработени од полиетилен, покриени со Al-прекривка може да се разликуваат по боја, густина и структура. Освен со навлекување преку фолијата, може да се користат и за производство на зеленчук на отворено.

  Целта на освежувачкото полевање е да се освежи воздухот преку капките вода. Температурата се намалува со испарување на капките вода од листовите, а потоа со испарување на водата од почвата. Секако, подобра и поефикасна заштита од високи температури и прекумерна светлина се обезбедува со употреба на заштитни мрежи, а во помодерен систем на производство во заштитен простор и употреба на ал-екрани кои не дозволуваат (со создавање дифузна светлина ) „непожелно“ загревање на воздух во заштитен простор.

  Се препорачува заштитата на зеленчукот од високи температури да се направи пред да се појават знаци на оштетување на растенијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img