Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

24.8 C
Skopje
Saturday, June 10, 2023

More
  домаАгро ВестиЗголемено присуство на пестициди во европското овошје?

  Зголемено присуство на пестициди во европското овошје?

  Присуство на пестициди во овошјето е енормно зголемена, дури за 53 отсто. Кое овошје е најмногу под лупа?

  Присуство на пестициди во храната е голем проблем. Остатоци од овие супстанции се наоѓаат во овошјето и зеленчукот. Дури и покрај долгорочните ветувања на земјите-членки на ЕУ дека постепено ќе ги исфрлат.

  Граѓаните се изложени на многу големо зголемување на зачестеноста и интензитетот на најотровните остатоци во овошјето и зеленчукот што се продава во ЕУ. Во извештајот објавен од Мрежата за акција за пестициди на Европа се наведува дека контаминацијата со најопасните пестициди пронајдени во овошјето се зголемила за 53 отсто во периодот 2011-2019 година.

  Презентираните резултати, како што велат, се во спротивност со официјалните тврдења дека нивната употреба опаѓа. Можеме да кажеме дека ова е неуспех на земјите-членки да ги спроведат регулативите на ЕУ и со тоа да ги заштитат потрошувачите. Анализата, базирана на речиси 100.000 примероци, ги доведува во прашање тврдењата на Европската комисија за намалување на овие средства. 

  Големо зголемување на содржината на токсични материи во овошјето

  Презентиран е трендот на зголемен раст на овошјето загадено со најопасната категорија пестициди во периодот од 2011 до 2019 година. 

  Пред десет години, само четири отсто од кивите содржеле остатоци од овие супстанции, а тој се зголемил на 32 отсто. За црешите е утврден растот на загадените примероци во однос на 2011 година. Тогаш нивното учество изнесувало 22 отсто, додека во 2019 година таа количина била 50 отсто. Истата ситуација е и со другите видови овошје: јаболка, круши, праски. Капините, праските, јагодите, црешите и кајсиите се најзагаденото овошје.

  Кога станува збор за зеленчукот, можеме да кажеме дека ова зголемување е помало отколку кај овошјето. Целерот, краставиците, спанаќот, зелената салата покажале зголемен број на остатоци, но содржината немала толку драматичен скок.

  Дали се почитуваат законите?

  Како дел од својата стратегија „Од фарма до маса“, ЕУ предложи намалување на употребата и ризикот од пестициди за 50 отсто до 2030 година. Од 2019 година, Брисел почна да го следи напредокот на земјите-членки. Извршниот директор на ЕУ откри пад од 12 отсто во 2019 година во употребата на оние кои содржат штетни хемикалии.

  Сепак, анализата на ПАН Европа покажува осум отсто зголемување на уделот на овошје и зеленчук загадени со најопасните пестициди во 2019 година во споредба со 2015-2017 година.

  „Наместо да се намалат или елиминираат токсичните материи, забележана е драматично зголемена изложеност на овие најтоксични супстанции во последните десет години “, рече Саломе Ројнел , активист на ПАН Европа. Таа додаде дека законите се игнорираат, потрошувачите се изложени на зголемен ризик и владите немаат намера да ги забранат. 

  Се очекува Европската комисија на 22 јуни да претстави предлог-закон со нови цели за нивно намалување. Имаше интензивна кампања за лобирање од страна на компаниите вклучени во производството на овие хемикалии. Тие ја користеа актуелната геополитичка ситуација за да го оправдаат својот аргумент. Според истражувањето спроведено низ ЕУ во 2019 година, повеќе од една третина од граѓаните изјавиле дека се загрижени за контаминација на храната со пестициди.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img