Сурово млеко – Навременото ладење на свежо обезмастеното млеко е една од најважните процедури за да се зачува неговиот квалитет и хигиенска исправност.
Млекото се лади за да се спречи и успори активноста на сите микроорганизми кои се во него. На терен најчесто се среќаваме со ненавремено и недоволно ладење на млекото, како и мешање топло и ладно млеко.
Многу е важно млекото после молзењето да се излади на 4 степени во рок од најмногу два часа. Стапката на ладење на млекото треба да овозможи температурата на млекото да достигне 10 степени што е можно поскоро, а потоа 4 степени ако млекото се чува повеќе од 48 часа.
Зошто е важно да се лади сурово млеко?
За време на периодот на складирање на млекото мора да се одржуваат соодветни температури со задолжително мешање.
Или секогаш можете да си го подкиселите млекото ЕВЕ РЕЦЕПТ
ЕВЕ КОЛКУ МЛЕКО ПРОИЗВЕДУВА МАКЕДОНИЈА
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.