Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Saturday, February 4, 2023

More
  домаАгро советиВодата е неопходна за живината - кога најмногу се пие?

  Водата е неопходна за живината – кога најмногу се пие?

  Неопходно е да се обезбеди чиста и квалитетна вода 24 часа на ден. Во зависност од возраста на живината мора да биде на одредена температура.

  Водата е неопходна за живината, особено за кокошките, пилињата и несилките. Во летниот период кога преовладуваат високите температури и горештините, нејзината важност станува уште поизразена и клучна е достапноста на доволна количина.

  Нејзиниот квалитет го одредува имунитетот и здравјето на живината, брзината на растот и развојот, количината на потрошена храна и нејзиното искористување и на крајот достигнувањето на производниот потенцијал. Мора да биде достапна 24 часа.

  Поилките и системите за поење треба да ја штитат водата за да остане чиста, да не се меша со храна, да ги спречува животните да влезат, да бидат лесни за перење, чистење и полнење и спречување на излевање.

  Кој пие најмногу и кога?

  На количината на течност влијае температурата, видот на храната и расата. Колку е повисока температурата, толку е поголема потрошувачката. Една кокошка тешка околу 2 кг пие по 200 мл во текот на денот, а како што се зголемува температурата потрошувачката се зголемува на половина литар. Месните раси конзумираат уште повеќе, бидејќи имаат побрз метаболизам. Ако храната содржи висок процент на трева и зелени растенија, потрошувачката е помала. Високата содржина на сол и протеини ја зголемува потребата за течна, како и сува гранулирана храна.

  Количината на храна што ја конзумира животното бара и одредена количина течност. За кокошките несилки , односот на храна и вода е 2,4:1, а за млади животни и бројлери е 1,5:1. Сепак, температурата во голема мера влијае на количината на изедената храна и на потрошената течност.

  Младите кокошки се најчувствителни. Кога температурата се зголемува, тие јадат двојно повеќе храна, но потрошувачката на вода се зголемува три пати.

  Недостатокот од 30 проценти има негативен ефект врз производните особини, особено кога се работи за кокошки несилки.

  Важноста на температурата на водата

  Обично се заборава колку е важна температурата на водата за пиење и колку зависи од возраста на животните. Пилињата стари еден ден најдобро е да се појат со вода на собна температура. На расите за јајца и бројлери им се дава 33ºC вода во првите 72 часа, што ќе им овозможи да се загреат. Потоа постепено се намалува до 21-от ден, а потоа треба да биде 18ºC. По тој ден, односно возраст, температурата не смее да надмине 13ºC.

  Не се препорачува животните да продолжат да пијат загреана вода, бидејќи тоа може да доведе до нарушувања на желудникот и цревата. Треба да им се обезбеди свежа, квалитетна и незагреана вода за да се обезбеди добро производство.

  Одгледувачите често додаваат неколку капки јаболков оцет во водата за да ја зачуваат што подолго, да го спречат развојот на алги, штетни микроорганизми и да помогнат во апсорпцијата на калциумот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img