Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Monday, October 3, 2022

More
    домаситеЗошто овесно брашно и леб се подобри од сите други?

    Зошто овесно брашно и леб се подобри од сите други?

    Иако овесот првенствено ни е познат како добиточна храна, тој се повеќе се користи во исхраната на луѓето поради неговите енергетски и хранливи својства. Овесната каша или сок се одличен начин за внесување на овесот во телото. Но она на што ќе се фокусираме овој пат се овесно брашно и леб.

    Овесно брашно

    Како што можете да претпоставите, овесното брашно се прави со мелење цели зрна овес односно зоб. Многу хранливо и богато со лесно разградливи влакна. Исто така, ова брашно не содржи глутен, што е многу важно доколку сте алергични.

    Овесот има значително помалку јаглехидрати од другите житарки, па затоа се препорачува употреба на овесно брашно за исхрана. Тоа е значаен извор на влакна, витамини и минерали, добри масти и протеини. Со тоа се регулира лачењето на желудочната киселина, работата на цревата и столицата. Корисно е при различни воспалителни процеси и се користи во превенција од рак на дебелото црево. Го подобрува квалитетот на забите и коските, а се препорачува за деца, жени во менопауза и постари лица. Овесот може да го поттикне и потењето, што е особено лековито кај луѓето чии жлезди не функционираат добро и не лачат пот.

    Овесното брашно го намалува холестеролот и го регулира крвниот притисок. Ја спречува дебелината, го зајакнува имунолошкиот систем и ја подобрува крвната слика. Го стабилизира нивото на шеќер во крвта, па затоа е многу корисен и важен во исхраната на луѓето кои боледуваат од дијабетес тип 2. Докажано е дека оваа храна позитивно влијае на депресијата и недостатокот на витална енергија.

    Како да направите леб од овесно брашно?

    Најчесто се користи во се попопуларната хроно диета бидејќи е многу лековита и здрава. Можете да го направите вашиот леб поздрав од ова брашно, без глутен, полн со влакна и помалку јаглехидрати на повеќе начини.

    Некои рецепти за леб од овес вклучуваат квасец, некои не го вклучуваат, некои месат, додека на други не им треба. Слободно можете да користите комбинација од овесно брашно и кое било друго брашно. Ова често се препорачува, бидејќи лебот направен само од вакво брашно не нараснува толку добро како лебот направен од друг вид, а исто така е многу ронлив. Можете да спречите трошки од леб или барем да ги намалите со додавање на повеќе јајца кои ќе ја обединат смесата.

    Ако не ви се допаѓа кога лебот се рони, пројата од овес би била подобра опција за вас. Во комбинации со овесно брашноа, може да се најде пченично брашно или разни интегрални брашна. Она што е важно да се знае е дека смесата треба што подолго да ферментира, односно да стои што подолго, за лебот да биде повкусен. Ваше е да ја изберете опцијата за правење леб од овес што ви изгледа најпримамливо и највкусно.

    Леб од овес – рецепт

    За подготовка на овесен леб потребни се 300 гр овесно брашно, 200 гр црно брашно, 100 гр излупен овес, 20 гр трици, 20 гр пченични никулци, малку сол, лажичка шеќер, 3,5 дл вода и 10 гр квасец.

    Лебот од овес ќе го подготвите така што ќе ги измешате сите состојки освен квасецот и водата и ќе направите вдлабнатина во смесата. Промешајте го квасецот во малку вода, па постепено додадете го остатокот. Сето ова заедно истурете го во вдлабнатината што ја направивте во смесата во садот и потоа направете го тестото. Тестото од овес треба да го оставите преку ноќ во фрижидер. Потоа да го замесите наутро и да отстои околу половина час. Потоа тестото треба повторно да се замеси и по 20-тина минути обликувајте го во лепчиња. Во подмачкана тава ставете го лебот од овес и оставете го половина час да стаса. Треба да ја загреете рерната на 200 степени и да го печете лебот 30 минути.

    Овесен леб без квасец

    Ако овесниот леб без квасец е ваш избор, постојат и голем број начини да го подготвите. За овој вид леб од овесно брашно потребни ви се: 2 чаши брашно од овес, 2 чаши вода, 1 прашок за пециво или сода бикарбона и малку сол. Во оваа смеса додадете мешавина од ленено семе, ким и бадеми. Во него може да се најдат и сусам и оригано.

    Оваа смеса од семки мора прво да се сомеле во блендер. Потоа измешајте ги сите состојки во една смеса која треба да биде хомогена и малку погуста од смесата за палачинки. Оваа смеса треба да отстои неколку часа, а потоа, бидејќи е нешто поретка, истурете ја во плех или друг сад што е погоден за печење леб. Загрејте ја рерната на 200 степени и печете го лебот од овес 30 до 45 минути.

    Без разлика дали содржи квасец или не, лебот од овес е многу лесен за правење, а исто така многу здрав и вкусен.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img