Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Tuesday, March 28, 2023

More
  домаАгро советиПриродно ѓубриво NPK - од што и како да го направите?

  Природно ѓубриво NPK – од што и како да го направите?

  Од растително и животинско ѓубриво можеме да подготвиме течно природно ѓубриво кое го користиме за различни култури.

  За да го промовираме растот и развојот на култивираните култури, можеме сами да подготвуваме природни ѓубрива. Нивната предност е што можеме да ги користиме за различни растителни видови.

  Коприва, бел слез, гавез

  Растително природно ѓубриво може да се подготви од коприви, бел слез и гавез. 
  Копривата е извор на азот кој е одговорен за растот и развојот на растението. Овој елемент помага во развојот на зелена биомаса и нов раст, го подобрува имунитетот. 
  Слезот е извор на фосфор кој го интензивира формирањето и развојот на корените, обезбедува правилно цветни и плодни процеси. 
  Конечно, гавез е извор на калиум кој е неопходен за формирање на цвет и плод. Приносот на културите зависи токму од тоа.

  Без доволно НПК хранливи материи, растенијата заостануваат во растот, се деформираат, листовите ја менуваат бојата и обликот, се формираат помалку цветови и плодови, а приносот е помал.

  За подготовка ќе ни требаат: буриња, вода, коприви, бел слез и гавез. Во бурето ставете по 1,5 кг од секој вид и прелијте го со 50 литри вода. Оставете го да ферментира следните две недели, повремено мешајќи. Должината на ферментацијата зависи од температурата. Процесот ќе заврши кога содржината ќе престане да пени. Потоа се процедува и се користи. Не мора да се разредува. Можеме да го складираме и да го чуваме на ладно и темно место до моментот на употреба.

  Течно ѓубриво од животинско потекло

  Можеме да користиме ѓубриво од разни животни за да подготвиме течно ѓубриво, но важно е тоа да е зрело или ѓубриво со пелети. Свежото содржи многу микроорганизми и семиња од плевел кои можат да имаат контраефект.

  Коњското ѓубриво е најпогодно за подготовка, содржи повеќе азот од она кај живината.

  Постојат различни рецепти, а наједноставно е пелетираното ѓубриво да се разреди во вода во сооднос 1:10. Добро измешајте за да се растворат гранулите и оставете ги следните два до три дена со повремено мешање.

  Пред употреба, содржината се одлева и се користи за прихрана. Талогот се користи за збогатување на компостот или за подготовка на нов круг течно ѓубриво. Вообичаената количина додадена по растение е 0,5 l, но тоа зависи од нејзината големина, фаза на развој, плодност и видот на ѓубриво што го користиме.

  Во двата случаеви, подготовката на садот треба да се чува што подалеку од куќата поради непријатниот мирис.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img