Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Tuesday, June 6, 2023

More
  домаАгро советиКога и како се коси и суши сено?

  Кога и како се коси и суши сено?

  Подобро е да имате помалку квалитетно сено отколку поголема количина на неквалитетно сено. Од што зависи квалитетот на сеното?

  Во овој период од произведената зелена биомаса се подготвува храна која се произведува за исхрана на животните во зима. Постојат бројни начини на конзервација, а косењето и сушењето сено е најстарата технологија.

  Тоa е важен извор на протеини, макро и микро елементи, амино киселини и други супстанции неопходни за кравите, козите, овците и другите животни на кои им е потребна зелена биомаса.

  Зелената маса што ја косевме треба што поскоро да се доведе до состојба која овозможува долгорочно складирање и има одреден квалитет. Во случај на производство на сено, тоа се постигнува со сушење на исечената трева или со намалување на содржината на вода. За сушење ќе ни требаат до три дена убаво време што може да биде предизвик со променливите временски услови.

  Неопходно е да се даде приоритет на квалитетот (содржината на хранливи материи), а не на квантитетот. Квалитетот зависи од флористичкиот состав, времето на косење, висината на сечењето и начинот на сушење. Биомасата што ја косиме може да биде трева, мешунка или мешана. Со изборот на составот делуваме на типот на хранливи материи со кои ќе биде богата исечената маса.

  Време на косење

  При косењето треба да се почитува старото правило дека е подобро да се избере вистинскиот датум на косење и да се добие помалку квалитетно сено, отколку да се доцни и да се добие поголема количина неквалитетно. Кога се врши косење во биолошката фаза на зреење на тревите и мешунките, содржината на корисни материи се намалува, а учеството на целулоза – несварливиот дел – се зголемува. Косењето не треба да се прави премногу рано или предоцна. Премногу рано нема да дозволи растенијата да се развијат доволно. Премногу доцна ќе даде поголема количина, но приносот на второто косење ќе се намали.

  Најдобро време е од почетокот до целосното цветање на растенијата, бидејќи тие тогаш имаат најголема содржина на хранливи материи. Раното косење го спречува развојот на плевелот. Бројот на коси се прилагодува на растителните видови и услови. Обично тој број се движи од еден до три. Со поголем број, плевењето се зголемува и до 75 отсто.

  Потребно е следење на временската прогноза и усогласување на фазата во која се наоѓаат најквалитетните треви и временски услови. Кога станува збор за временските услови во текот на денот, тогаш најдобро е да почекате да надојде утринската роса. Губењето на шеќерот нема да биде големо, а убавото време максимално ќе го искористиме бидејќи процесот на сушење ќе започне веднаш.

  Висина на сечење

  На приносот исто така многу влијае и висината на сечењето при косење. Оптимално за луцерка е 7,5 cm, а за треви 10 cm. Ова ќе ги зачува главните точки на раст. Премногу нискиот рез ќе бара повеќе време за да се опорават растенијата, а тоа може да биде проблематично кога ќе се појави летна суша. Понискиот рез ќе го забрза истенчувањето на квалитетните треви, луцерка и детелина и развојот на видовите на плевелите, а ќе го намали и приносот на следното косење.

  Процес на сушење во растително ткиво

  Косената трева има содржина на влага од 70 до 85 проценти и мора да помине низ три фази на сушење за да се зачува во текот на зимата. Во првата фаза, растенијата ја губат влагата преку стомата на листовите, фотосинтезата и клеточното дишење не престануваат. Тие ќе престанат кога влагата во растението ќе падне под 60 проценти. Потоа следи втората фаза кога се извлекува влагата од стеблото. Трае малку подолго од првото, а може да се забрза со кондиционирање, односно месење при косење.

  Најдолго трае последната фаза, кога содржината на влага е под 30 проценти, во која водата е цврсто врзана во стеблата. Ова е најголем предизвик, бидејќи влажноста има големо влијание.

  Сушење сено

  Во процесот на сушење, содржината на вода се намалува на 14 до 18 проценти. Со оваа содржина на вода, микроорганизмите не можат да предизвикаат гниење и расипување. Се прави директно на земја или на разни сушари. Заедничко за сите методи е тоа што треба да се направи што е можно побрзо за да се намалат можните загуби. Сушењето на земја е најстар начин, а најдобри резултати се постигнуваат со косилки кои имаат способност да ги кршат стеблата. Ова ќе обезбеди побрзо одвојување и сушење на водата, помало губење на листовите и повеќе сено. Во оптимални услови, содржината на влага се намалува на 35 до 45 проценти за два дена. Содржината на влага за тркалезни бали е до 15 проценти, а за квадратни бали до 18 проценти.

  Големо влијание има и ширината на наклонот. Кога кројот е 80 проценти од ширината на косата, исеченото сено се суши двапати побрзо од случајот со потесни кроеви.

  За да се забрза процесот на сушење, се врши превртување. Ова ќе овозможи вентилација и побрзо одвојување на водата. Неопходно е да се обезбеди брзо време на сушење, бидејќи на овој начин се минимизираат загубите на квалитетот од врнежите. Избегнувајте превртување со делумно исушена луцерка поради неговите својства за паѓање лисја, што ќе го намали квалитетот на неговото сено. Острите површини за сечење и правилно прилагодените ролери или уреди за притискање ќе придонесат за побрзо сушење.

  Конзервирање на сено

  Балирање сено кое има малку поголема содржина на влага е можно со употреба на конзерванси. Овие се адитиви кои содржат киселина и најчесто се пропионска киселина. Тие имаат улога да го спречат развојот на мувла и гниење.

  Секоја бала третирана со конзерванс има потреба од простор, бидејќи со текот на времето ќе се „потат“ и на тој начин ќе испуштат вишок влага. Целосното растворање на конзервансот трае четири до шест месеци.

  Со цел да се избегне апсорпција на влага од бали со суво, нетретирано сено, тие никогаш не треба да се чуваат во близина на оние со третирани.

  Доколку сте заинтересирани за купување на косачки и сенопревртувачки информирајте се на оваа СТРАНА, или јавете се на следниот БРОЈ

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img