Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

4.8 C
Skopje
Sunday, December 10, 2023

More
  домаАгро колумнаУпотреба на препарати за зреење на вишни. Да или не?

  Употреба на препарати за зреење на вишни. Да или не?

  Agrobot

  Препарати за зреење Да или НЕ?

  Јуни е месец кога започнува созревањето и берењето на вишните. 

  Како и секоја година, а особено во годините кога зимите се благи, а пролетта нестабилна со големи температурни разлики, доаѓа до нерамномерно зреење на плодовите на вишната.

  Кај вишната нерамномерното зреење е особено изразено, а сето тоа ја отежнува бербата, особено кога се планира машинска берба. 

  За да се изедначи созревањето, а со тоа да се олесни бербата и да се зголеми квалитетот на плодовите, овоштарите се повеќе внесуваат употреба на препарати кои можат да го постигнат тоа.

  Етефонот е активна супстанција која спаѓа во групата органофосфатни соединенија. Се користи како регулатор на раст за да го стимулира зреењето на овошјето.

  Рачната берба на црешите станува се поскапа, а со варирањето на откупните цени на плодот понекогаш се поставува прашањето за исплатливоста на одгледувањето, особено затоа што има се помалку квалитетна работна сила. 

  Од друга страна, машинската берба е многукратно поевтина, а со употреба на горенаведените и слични препарати би можела да биде поефикасна. 

  Значи, од економски аспект, употребата на вакви препарати не е доведена во прашање. 

  Во некои земји, ваквите препарати се регистрирани за употреба во растително производство. 

  Исто така, треба да се додаде дека некои производители веќе користат слични препарати кои ги набавуваат од околните земји, а не се регистрирани кај нас, а треба да размислиме за оправданоста да се воведат такви препарати и кај нас.

  Се повеќе земјоделието е зависно од хемијата.

  Еве што успеавме да најдеме за ЕТЕФОНОТ

  Овој препарат има еколошки карактеристики – ниска до умерена упорност (DT50 во почвата 2,7-37,6 дена) и мала до умерена подвижност (Kfoc = 608-4078 L / kg), со мала токсичност за нецелните организми. 

  Врз основа на податоците од достапната литература, не се очекува контаминација на подземните води и присуство во концентрација повисока од границата за вода за пиење (0,1 µg/L). 

  Поради брзото разградување во водата (DT50 во вода 2,2-2,6 дена) и малата токсичност за водните организми, ризикот од употреба на ETHEPHON 40% SL за водни организми е низок. 

  Има ниска токсичност ETHEPHON 40% SL за птици и копнени цицачи, ризикот од акутно или хронично труење е низок, а бидејќи нема својство на биоакумулација, не постои опасност од секундарно труење.

  По пристигнувањето во почвата, поради малата истрајност и токсичност за почвените организми, не треба да има негативни ефекти врз микро или макроорганизмите. 

  petel baner

  ETHEPHON 40% SL се карактеризира со ниска токсичност, поволни физички и хемиски својства и не се очекува да има негативен ефект врз различните состојки на животната средина. 

  Употребата на препарати со такви својства (ниска токсичност, недоследност и слаба подвижност) е во согласност со принципите на одржлив развој и заштита на животната средина.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Препарати за зреење – ДА или НЕ?

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img