Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

1.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

More
  домаАгро советиШто треба да знаете ако одгледувате зеленчук на мали површини?

  Што треба да знаете ако одгледувате зеленчук на мали површини?

  Многумина одгледуваат зеленчук на мали површини. Можеби не доволно за да живеат од тоа производство, но сосема доволно за да ги задоволат сопствените потреби. Со правилен третман на почвата и плодоред, можно е да се обезбеди подобар и поздрав зеленчук од купениот.

  Голем број селски и урбани семејства одгледуваат зеленчук на површините кои се дел од дворовите. Производството на зеленчук на мали површини им овозможува значително да заштедат во домашниот буџет. Зеленчукот најдобро расте на места кои се сончеви, добро проветрени и немаат високо ниво на подземни води.

  Подготовка на почвата пред сеидба во пролет

  Кога одлучуваме за културите што сакаме да ги одгледуваме, мора да поставиме правилен план за плодоред и сеење. Ноември и декември се месеци кога се отстрануваат остатоците од жетвата од парцелите. Потоа е арското ѓубре (по можност) со ѓубрење во количина од 300 кг по ар и се ора во зима на 30-35 см.

  Во пролетта пред сеидбата, потребно е рачно или со мотокултиватори да се обработува почвата за да се обезбеди поволен режим на вода-воздух. Со тоа се обезбедува непречено калење и никнење на растенијата. По претсеидбената подготовка, во зависност од културата што ја обработуваме, правиме леи. Идеалната ширина на е 120 см, за да може да се плеви и да се обработува без никакво газење и нагмечување на почвата.

  Заедно со зеленчукот, одгледувајте растенија кои привлекуваат “опрашувачи”

  Соодветните и функционални леи треба да се подигнат 10 cm над земјата за да се дозволи водата да истекува при обилни врнежи. Помеѓу нив оставете патеки широки 30-50 cm за непречен премин и извршување на сите потребни задачи.

  Најпрво сееме зеленчуци за чие калење и никнење се потребни температури од 3-5 o C. Такви се грашок, спанаќ, зелена салата, кромид и лук, ротквици.

  Просторот во зеленчуковата градина може да се користи и за сеење на ароматични, лековити и зачинети билки. Тие можат да се сеат во мали триаголни корита или по рабовите на градината. Кај нас најчесто се одгледуваат ароматични растенија: коријандер, гладиоли, зачин, маргаритки, невен и др.

  Секогаш посејте моркови заедно со кромид

  Тие привлекуваат многу инсекти со својот мирис, односно привлекуваат грабливи инсекти кои се хранат со штетни инсекти. Потоа, привлекуваат инсекти кои опрашуваат, а некои од нив испуштаат мириси (етерични масла) или биохемиски материи. Овие материи ги одбиваат инсектите кои можат да нанесат голема штета на култивираниот зеленчук.

  Исто така, се препорачува кромидот и морковот да се сеат во наизменични редови, односно 1 до 2 реда кромид и 1 до 2 реда моркови. Етеричните масла од морков ги одбиваат мувите на кромидот, кои предизвикуваат голема штета, а есенцијалните масла од кромидот ги одбиваат мувите од морковот. На овој начин може да се избегне употребата на средства за заштита на растенијата и да се добијат поздрави и здравствено безбедни плодови.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img