Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
  домаАгро советиСместување на телиња

  Сместување на телиња

  Кратко време по породувањето, телето треба да се чува на слама до мајката, а потоа се оди на индивидуално и групно сместување на телиња.

  Индивидуално сместување на телиња

  Пожелно е телињата да бидат сместени индивидуално на возраст до 4 недели бидејќи лесно може да дојде до заразување. За индивидуално сместување може да се користат куќички за телиња, боксови или мобилни кафези. Ова сместување треба да биде дизајнирано на таков начин што ќе обезбеди доволно свеж воздух без промаја и добра заштита од ветер, дожд и студ.
  Бидејќи е тешко да се создадат климатски услови во затворен простор, добро е телињата да се сместат и надвор. Покрај сето ова, неопходно е да им се обезбеди чиста средина со сува подлога.

  Групно сместување

  По одреден период на индивидуално сместување, т.е. по 4 недели возраст, телињата може да се чуваат во групи од 3-5 грла по бокс, на сламени подлоги, а поединечните боксови сега може да се исчистат, дезинфицираат и оставаат празни најмалку една недела за следното теле.


  Телињата може да се сместат во групи во систем на боксови со решеткаст под. Најважно е секое теле да има доволно простор, боксовите да бидат доволно чисти и удобни.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Зајакнете ја вашата снага и нерви со витамин Б1
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Сируп од зелен орев и мед
  spot_img
  spot_img
  spot_img