Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Tuesday, June 6, 2023

More
  домаАгро советиЗошто опаѓаат цветовите на краставицата?

  Зошто опаѓаат цветовите на краставицата?

  Дали при одгледување со години имате проблеми со опаѓање на цветовите на краставицата? Краставицата бара посебна грижа и многу наводнување, па затоа треба да обрнете внимание на следните проблеми во производството.

  Машки и женски цветови од краставица

  Краставицата е еднодомно растение, што значи дека на едно растение се појавуваат и машки и женски цветови. Многу е лесно да се разликуваат машки од женски цветови. Под машките цветови има само цветно стебленце. Кај женскиот цвет има згуснување под цветот што наликува на ембрион на идна краставица. Машкиот цвет има само прашници, а женскиот има толчник во цветот и плодник под цветот. Прво се појавуваат машки цветови, а околу седум дена подоцна се појавуваат женски цветови кои се малку поголеми.

  Секогаш има многу повеќе машки цветови, за да се обезбеди оплодување од пчели и други инсекти. Едно растение краставица формира во просек 25-30 плодови. Овој број го регулира самото растение, во зависност од надворешните услови – должината на денот и квалитетот на светлината, топлината, влагата, минералната исхрана, количината на јаглерод диоксид во воздухот итн. За производство во затворен простор, пронајдени се форми кои успеваат партенокарпно, без оплодување.

  Има и форми со исклучиво женски цветови, но за нивно одгледување потребно е при сеидбата да се додадат најмалку 5% од растенијата со машки цветови. По зреењето и оплодувањето на поленот, машките цветови се сушат и паѓаат за да не се троши непотребно храната. Женските цветови не паѓаат во поволни услови, но ако тоа се случи, доцна е за корекции. Постојат многу причини за ова. Најчеста причина е недостатокот на оплодување.

  Температурата во производството на краставици

  Во затворениот простор за рано производство, цветањето на краставицата се паѓа при неповолни температурни услови, под 13 ⁰C, кога пчелите не излегуваат од кошниците. Ова може да се реши со внесување бумбари во стакленикот, но побезбедно е да се изберат партенокарпични хибриди. Се случува да се пропушти оплодувањето при изборот на погрешна сорта или хибрид, кој има само женски цветови, а во близина на машките цветови нема опрашувач, кој цвета во исто време. Затоа е многу важно да се купат семиња во оригинално пакување и од докажан добавувач, за да се избегне голема штета од фалсификувани семиња.

  Правилна нега на краставица

  Несоодветната грижа, дури и со добро оплодување, може да предизвика опаѓање на женските цветови. Краставицата е суптропско растение, па затоа бара високи температури за нејзиниот развој. Температурите под 15 ⁰C и над 28 ⁰C не и одговараат. Долго студено време, полевање со ладна вода, садење или сеење во сенка без доволно светлина, сето тоа може да доведе до паѓање на цветот и намален принос. Познато е дека наводнувањето на краставиците со застоена вода или од езерца и мочуришта доведува до зголемен принос.

  Зошто краставицата нагорчува?

  Ладната вода кај краставиците предизвикува и горчина плодот. Водата од природни води има предност што содржи многу корисни микроорганизми, кои на растенијата им даваат различни имуностимуланти и корисни биоактивни материи. Густото садење, со повеќе од 6-8 растенија на m², во зависност од сортата и хабитусот, може да биде причина за опаѓање на цветот. Вишокот на азот предизвикува зголемен вегетативен раст на сметка на генеративните органи, бројот на женски цветови се намалува, а оние што покренале набрзо паѓаат.

  Семињата стари 3-4 години даваат најдобар принос. Помладите семиња, особено од минатата година, даваат растенија со помал број женски цветови. Третманот на семето пред сеидба со стимуланси за раст – Циркон, Славол, амино киселини итн., може да го реши овој проблем.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img