Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

26.8 C
Skopje
Sunday, June 23, 2024

More
  домаАгро ВестиСедум величествени на светското земјоделство

  Седум величествени на светското земјоделство

  petel baner

  Универзитет од САД објави кои седум земји се најголеми производители на светското земјоделство.

  Во 2020 година, половина од глобалното земјоделско производство дојде од Азија. Економиите како Кина и Индија беа клучни играчи во светот. Европа собра една десетина од светското земјоделско производство. Меѓу најголемите производители се Русија, Украина, Шпанија и Германија.

  Истовремено, Северна Америка произведе 826,9 милиони тони земјоделски производи или околу 8,5% од вкупното светско производство. Јужна Америка испорачуваше шестина од светското земјоделско производство, најмногу од Бразил и Аргентина.

  1. Кина

  Кина е еден од најголемите земјоделски производители во светот, со производство од 1,1 трилиони долари во 2020 година, што е рекордно високо ниво.

  Голем дел од нејзиниот успех во земјоделството произлегува од огромните пространства, богатата почва и големата работна сила. Со помалку од 10% од обработливото земјиште во светот, Кина произведува 25% од светското жито. Ова ја прави клучен играч во глобалната безбедност на храната.

  Во 2020 година, Кина беше водечки производител на над 30 култури, вклучувајќи пченица, ориз, домати и компири. Оризот беше најпроизведуван род во Кина, достигнувајќи вкупна вредност од 353,1 милиони тони. Таа година Кина произведе над 134,2 милиони тони пченица.

  Кина е и најголем производител на компири (78,1 милиони тони), домати (64,7 милиони тони), краставици (72,7 милиони тони) и спанаќ (28,5 милиони тони).

  Благодарение на богатата почва, што ја прави жетвата попродуктивна, Кина е рангирана и како втор најголем светски производител на пченка (260,6 милиони тони), пилешко (15,1 милиони тони), банани (11,5 милиони тони) и маслодајна репка (14 милиони тони).

  2. САД

  Соединетите Американски Држави се значаен играч во земјоделското производство најдолго време. Ова е благодарение на нејзиниот состав на почва, природните ресурси и технолошкиот напредок.

  Во 2020 година, американското земјоделско производство беше 134,7 милијарди американски долари, околу 0,6% од нејзиниот национален БДП.

  Во 2020 година, Соединетите држави беа најголемиот светски производител на пченка (360,2 милиони тони), собирајќи околу една третина од светското производство. Исто така, произведува повеќе од половина од светското производство на бадеми и над една третина од светското производство на боровинки.

  САД се најголем производител на кравјо млеко (101,2 милиони тони), пилешко (20,4 милиони тони), месо (12,3 милиони тони).

  Исто така, тие се вториот најголем производител во светот на соја (112,5 милиони тони), шеќерна репка (30,4 милиони тони), свинско месо (12,8 милиони тони) и јаболка (4,6 милиони тони).

  3. Русија

  Во текот на изминатите 20 години, руската земјоделска индустрија рапидно растеше. Нејзиното производство порасна од 10 милијарди долари во 2000 година на 85,5 милијарди долари во 2020 година.

  Благодарение на инвестициите и технолошкиот развој, нејзиното производство на жито ја претвори Русија во глобален играч во производството на храна, хранејќи над 2 милијарди луѓе ширум светот.

  Денес, Русија е најголемиот светски производител на јачмен и шеќерна репка со 13% и 14% од вкупното светско производство, соодветно. Русија, исто така, расте над една третина од светското производство на семки од сончоглед и една шестина од производството на овес.

  Покрај тоа, Русија е трет по големина производител на пченица и ‘рж. Само во 2020 година произведе над 85,8 милиони тони житни култури и 2,3 милиони тони ‘рж.

  4. Бразил

  Благодарение на растечките глобални побарувања, технолошкиот напредок и зголемените цени, бразилската земјоделска индустрија брзо напредува.

  Во 2020 година вредноста на земјоделското производство достигна 85 милијарди долари. Тоа претставува зголемување од 30,4% во споредба со 2019 година. За да го достигне брзиот раст, Бразил го проширува своето земјоделско земјиште. Во 2020 година беше околу една третина од вкупната површина на Бразил. Проширувањето претставува пораст од 22% во однос ода пред 9 години.

  Бразил е познат по производството на житарки, грав и маслодајни семиња.

  Во 2020 година, Бразил произведе третина од светското производство на соја (121,7 милиони тони), кафе (3,7 милиони тони) и портокали (16,7 милиони тони).

  Приближно половина од светското производство на шеќерна трска (40,5%) доаѓа од Бразил, заедно со една шестина од светското производство на месо.

  Исто така, Бразил е трет по големина производител на пченка (103,9 милиони тони), кравјо млеко (36,5 милиони тони) и пилешко (13,7 милиони тони).

  5. Индија

  Во 2016 година, земјоделскиот сектор сочинуваше 23% од БДП на земјата, а 59% од работната сила живее од земјоделството.

  Земјоделската индустрија е од суштинско значење за храната и безбедноста на Индија. Се проценува дека 70% од руралното население зависи главно од земјоделството.

  Во 2020 година, Индија произведе половина од светското производство на манго (24,7 милиони тони) и 20% од глобалното производство на пченица (107,5 милиони тони). Една четвртина од глобалното производство на ориз (178,3 милиони тони), шеќерна трска (370,5 милиони тони) и банани (31,5 милиони тони) доаѓа од Индија.

  Индија е исто така втор најголем производител на млеко (87,8 милиони тони), домати (20,5 милиони тони), компири (51,3 милиони тони) и портокали (9,8 милиони тони).

  6. Шпанија

  Со поволни климатски услови и долга историја на земјоделството, Шпанија продолжува да биде водечки европски производител, нудејќи широк спектар на земјоделски производи.

  Во 2020 година вредноста на земјоделското производство во Шпанија изнесуваше 54,4 милијарди долари, што е 3,5% од учеството во БДП на земјата.

  Шпанија е позната по својот зеленчук и овошје. Во 2020 година, повеќе од една третина од земјоделското производство доаѓа од зеленчук и овошје.

  Шпанија е и најголемиот светски производител на маслинки, со повеќе од 8,1 милиони тони произведени во 2020 година, што е 39,1% од вкупното производство.

  Исто така, таа е втор најголем производител на јачмен (11,4 милиони тони) и праски (1,3 милиони тони). Произведе и десетина од бадемите во светот, достигнувајќи пазарна вредност од 507,6 милиони долари.

  Одгледувањето грозје во Шпанија е традиција која денес го снабдува пазарот со 6,8 милиони тони. Ова ја прави Шпанија трет по големина производител на грозје во светот.

  7. Украина

  Денес Украина е земјоделска суперсила, со над две третини од земјоделското земјиште, што е површина поголема од Ново Мексико.

  Растот на украинското земјоделство делумно се должи на неговата плодна земја и напорите за модернизација во изминатите децении.

  agrounik

  Во 2020 година, Украина беше меѓу најголемите светски производители на пченица, пченка, семки од сончоглед, јачмен, шеќерна репка, компири и соја. Заедно, производството на овие култури во Украина има пазарна вредност од 21,4 милијарди долари.

  Украина е најголемиот производител на семки од сончоглед (13,1 милиони тони), кој собира повеќе од една четвртина од светското производство. Затоа цената на сончогледовото масло е зголемена за 25 отсто од почетокот на руско-украинската војна.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Украина, која се смета за еден од најголемите региони во Европа, произведува над 30,2 милиони тони пченка, 24,9 милиони тони пченица и 7,6 милиони тони јачмен.

  Заедно, овие три култури претставуваат 10,9 милијарди долари на пазарот. Покрај тоа, Украина е трет по големина светски производител на компири и тикви, со околу 21 милион тони и 1,3 милиони тони произведени во 2020 година.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img