Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

40.8 C
Skopje
Wednesday, July 17, 2024

More
  домаАгро советиЗошто нема плодови на тиквичките и како да се спречи оваа појава?

  Зошто нема плодови на тиквичките и како да се спречи оваа појава?

  petel baner

  Отсуство на плодови на тиквичките – Постојат многу фактори кои водат до овој проблем и секој од нас може да спречи и да дејствува за да спречиме негативни последици.

  Тиквичките спаѓаат во групата на зеленчуци чие одгледување не бара многу. Меѓутоа, може да настанат проблеми во форма на бавен раст, лошо цветање и формирање, паѓање и сушење на плодовите.

  Постојат многу фактори кои доведуваат до појава на овие проблеми и секој од нас можеме да ги спречиме и да дејствуваме со цел да ги спречиме негативните последици.

  Лоши семиња и избор на локација

  Слабите и неквалитетни семиња нема да дадат автохтони растенија. Семињата од тиквички стари пет до шест години ‘ртат лошо и даваат слаби растенија. ‘Ртењето ќе биде под влијание на условите за складирање.

  Изборот на локација е многу важен за успешно размножување. Тиквичките не сакаат последователно одгледување на едно место. Ако ги одгледуваме на истото место, брзо ќе забележиме намалување на приносот. Тие формираат огромен корен кој достигнува длабочина од 1,5 m. Растението е голем потрошувач на вода, но не сака мочурливи земјишта, туку растресити и богати. Киселата pH реакција на почвата доведува до бавен раст.

  На истото место може да се врати по четири до пет години. Никогаш не ги засадувајте со сродни видови и домати. Лукот, мешунките и морковите се погодни како предкултури.

  Временски услови и време на сеидба

  На тиквички не им одговара кога времето е ладно или премногу топло. На високи температури растот престанува. Дополнителен проблем е комбинацијата со ниската содржина на влага во почвата кога станува збор за сушење на млади, никнати плодови и нивно отфрлање.

  Премногу високите температури го сушат толчникoт и нема ‘ртење на поленот. Осцилациите во водоснабдувањето исто така може да доведат до отфрлање и сушење на плодот. Студеното и дождливо време не им одговара. Покрај забавувањето на растот, опрашувањето ќе биде слабо. Пчелите нема да ја извршуваат својата функција.

  agrounik

  Прерана сеидба, во ладна почва, ќе даде растенија кои растат бавно, тешко се опоравуваат и даваат помалку плод.

  Недостаток на хранливи материи

  „Гладните“ тиквички нема да можат да го нахранат плодот. Затоа се садат на плодно земјиште. Хранењето се врши во неколку наврати. Првиот пред цветањето, а продолжува со додавање ѓубриво во моментот на цветањето. Последниот термин за оплодување е периодот на плодоносење.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Запознајте ги цветовите

  Тиквичките формираат машки и женски цветови. Машките се појавуваат порано на долги стебленца. Женките се поставени во основата на растението и можат да се опрашуваат со рака. Најдобро е да земете две машки цветови и да го направите опрашувањето за да биде успешно. Доколку не дојде до оплодување за пет дена, постапката се повторува.

  Тајниот метод на градинарство е да се третираат растенијата со благ раствор од мед што ги привлекува пчелите. Се третира централниот дел на грмушката каде што се женските цветови.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img