Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

21.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
    домаситеЛипа - Кога е вистинското време за берба и за што се...

    Липа – Кога е вистинското време за берба и за што се користи?

    Липа (лат.  Tilia ) е листопадно дрво од фамилијата  Tiliaceae . Во природата може да се сретне како едно дрво, а често се сади како група дрвја за украсување парковите.

    Достигнува височина до 30 метри и може да живее до неколку стотици години.

    Најценетиот дел од липата се неговите мали, зеленикаво-жолти, миризливи цветови кои се користат ширум светот за да се направи вкусен и здрав чај.

    Чајот од цвет од липа е познат со стотици години како многу моќен лек за многу болести.

    Видот липа со латинското име Tilia cordata се издвојува по своите лековити својства.

    Овој вид е широко распространет кај нас, во другите европски земји и во Западна Азија.

    Здравствени придобивки од липата

    Липата или нејзините цветови и листови се исклучително лековити поради високата концентрација на фитонутриенти, особено флавоноиди.

    Цветот содржи железо, калциум, витамин Ц, танин, гликозиди, соли на манган и есенцијални масла.

    Липата има навистина широк опсег на здравствени вредности.

    Затоа, не е чудно што со векови се користи за спречување и лекување на многу здравствени проблеми.

    Штити од грип и настинка

    Високата содржина на антиоксиданси присутни во ова растение помага да се одржи силен имунолошки систем.

    Ова е особено важно за превенција и третман на грип и настинки.

    Липата го поттикнува потењето, ја потиснува и намалува треската и ги ублажува болките во грлото и кашлицата.

    Ги намалува и другите симптоми на настинка и грип, како што се воспаление на грлото, синусите и дишните патишта.

    Го ублажува воспалението

    Чајот од липа успешно ги ублажува болните симптоми при различни воспалителни состојби, вклучувајќи артритис, гихт и инфективно воспаление.

    Се користи и за спречување на пневмонија, за ублажување на болки во грлото и за сузбивање на васкуларното воспаление.

    Помага во детоксикација на телото

    Една од многу корисни органски материи кои се наоѓаат во липата е п-кумарната киселина, која има силни диуретични својства.

    Ова соединение промовира излачување на урина и потење.

    Така придонесува за исфрлање на токсините, вишокот сол, масти, вода и други непожелни материи од телото.

    Липата го регулира варењето

    Мешавината од соединенија и хемикалии содржани во липата придонесува за намалување на гастроинтестиналните проблеми како што се варење, болки во стомакот и грчеви, надуеност, дијареа, запек, гадење, повраќање и слично.

    Со пиење само една шолја чај од липа може да го смири желудникот, да ја намали надуеноста и да ги ублажи грчевите и другите дигестивни нарушувања.

    Заштитува од рак

    Благодарение на импресивното количество на антиоксиданси, липата е одличен сојузник во превенција и третман на различни форми на рак.

    Антиоксидативните соединенија, како што се  кверцетинот и кумаринот, ги блокираат слободните радикали чии негативни ефекти се покажа дека доведуваат до многу форми на рак.

    Ги релаксира умот и телото

    Поради благотворното дејство, липата се користи во народната медицина стотици години како природен лек за опуштање на умот и телото.

    Тоа помага да се намали анксиозноста, нервозата, немирот и паниката.

    Ефикасно е и за хроничен стрес и ненадејни промени во расположението.

    Поради благите седативни ефекти, чајот од липа може да биде од голема корист за оние кои страдаат од несоница.

    Други придобивки од липата:

    • ја намалува треската
    • спречува пневмонија
    • го намалува крвниот притисок
    • помага при анемија
    • ја чисти крвта и бубрезите
    • лечи запек
    • го чисти и регенерира црниот дроб
    • помага при хепатитис
    • лекува мигрена и главоболки
    • ги ублажува менструалните грчеви
    • го елиминира заморот, нервозата и раздразливоста
    • го спречува опаѓањето на косата

    Берба на липа

    Липата цвета во јуни или јули. Идеално време за берба на цветовите е самиот почеток на отворањето на цветот, односно првите денови од цветањето.

    Целосно расцветаните цветови ја губат својата вредност, односно лековитите својства и во таа смисла стануваат бескорисни.

    Цветовите најдобро е да се берат помеѓу 10 и 12 часот, пред силното сонце, за да не испарат од нив есенцијалните масла кои имаат голема здравствена вредност.

    По бербата, цветовите се сушат и се шират на сува површина во тенок слој, во сенка, на проветрено место. Температурата на воздухот за време на сушењето не треба да надминува 40°C.

    Совршени се оние цветови кои по сушењето ја задржале својата природна зелено-жолта боја и исклучително пријатен мирис.

    Сувите цветови се чуваат во хартиени кеси или кутии и се чуваат на суво и темно место.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Ѓубрење на боранија
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Специфики на гоење свињи за производство на кулен
    spot_img
    spot_img
    spot_img