Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро советиВентилација на пластеникот - Како се прави и зошто е важно?

  Вентилација на пластеникот – Како се прави и зошто е важно?

  Премногу влага во воздухот не е добра за одгледување растенија во пластеник. Вентилација на пластеникот е добра и неопходна мерка. Особено ако зимата била со релативно високи температури и дождлива пролет.

  Основната цел е да им се овозможат на растенијата најповолни услови за раст и развој и да се спречи појава на кондензација на водена пареа, магла, зголемување на влажноста и намалување на високите температури и исфрлање на задржаниот воздух од оранжериите. Конечно, игра многу важна улога во гасификацијата, односно зголемување на содржината на CO2 во пластеникот. Тоа придонесува за зголемување на фотосинтезата, а со тоа и на приносот во оранжериите. За подобра вентилација на пластеникот, се користат вентилатори за мешање на воздухот. Вентилацијата во оранжериите може да се реши на различни начини.

  Секако најдобар начин е вентилацијата на покривот со различни степени на отвореност и целосно автоматизирано отворање и затворање на покривите. Тоа може да биде отворање само на едната страна од покривот или и двете. Лептир отворот е најдобриот начин за проветрување на пластеник и овозможува проветрување дури и при силен ветер. Можно е делумно да се отвори која било страна од покривот. Овие отвори обично ги отвораат и затвораат двете страни истовремено. Исто така, треба да се каже дека вентилацијата на покривот на сводовите на оранжериите не го задржува топлиот воздух. Тоа се постигнува со кружно движење на воздухот, што е присутно и при вентилацијата на покривот.

  Природна вентилација на пластеник

  Вентилација на пластеникот помага при растот на растенијата

  Вентилацијата може да биде и фронтална, со отворање на целиот преден дел или само еден дел од него на полумесечините или на целата полумесечина. И двете или само едното чело може да се отвори и затвори.

  Вентилацијата на пластеникот може да биде и странична. Страничното проветрување на пластеникот може да се реши така што отворот се врши од горе до долу што е технички поедноставно. Од долу кон горе пак е подобро од гледна точка на микроклимата. На страничниот отвор, парапетот мора да биде поставен на различни висини, а служи за заштита на растенијата од нагли промени на температурата.

  На овој начин, како и во предното проветрување, потребно е да се постават мрежи против инсекти, кои ги спречуваат да влезат во пластеникот. Целта на мрежата против инсекти е да ги спречи штетниците да влезат во стаклена градина, т.е. спречува појава на бумбари, кои денес се повеќе се користат за природно опрашување на зеленчукот.

  Од практични причини, не препорачуваме вградување мрежи против инсекти во вентилацијата на покривот.

  Како најнови решенија за вентилација за последните генерации оранжерии треба да се истакне вентилацијата на покривот во олукот. Извонредно го регулира прегревањето на внатрешноста, но претставува и голема безбедност во случај на ненадеен ветер, особено ако системот за автоматско затворање не работи. Отворени видови оранжерии кои можат целосно да се отворат.

  Промената на воздухот во стаклена градина се јавува како резултат на надворешно движење на воздухот, предизвикано од налетите на ветерот. Тогаш надворешниот свеж воздух го заменува внатрешниот влажен и топол воздух. Ако отворите за вентилација се наоѓаат на страните или на покривот, тоа ќе обезбеди добро мешање на воздухот во внатрешноста на пластеникот.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img