Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
    домаАгро ЗабаваДали некогаш сте пробале сладолед од грозје?

    Дали некогаш сте пробале сладолед од грозје?

    Бидејќи е едно од најраспространетите овошја во светот, дали некогаш сте се запрашале зошто не постои сладолед од грозје?

    Можеме да кажеме дека речиси никаде нема да најдете вистински сладолед од грозје… На интернет кружи урбана легенда дека првиот сладолед од грозје го пробал познатиот сладоледџија Роберт Грин во 1876 година. Не успеал поради присуството на антоцијан, молекула во овошјето која го спречува замрзнувањето.

    По еден век неуспех, истото се обиде и Бен од познатиот ланец на кондиторски производи Бен и Џери. Се реши на оваа невозможна мисија да ја придобие Беки, сестрата на неговиот деловен партнер. Не знаејќи што точно прави, Бен почнал да додава лушпа и кора од грозје во смесата од сладолед. Ова го зголемило нивото на антоцијани и предизвикало создавање на ладен крем дури и подобар од класичниот сладолед. 

    Беки веднаш го однесе своето откритие на дегустација, од што, се разбира, беше тотално воодушевена и му даде од кремот на своето куче. Биле шокирани кога кучето се срушило и починало, а дури подоцна дознале дека грозјето е многу токсично за нив.

    Бен ги пренел тие информации на фармацевтската индустрија и властите. Во 1982 година забраниле производство на секакви кондиторски производи од ладно грозје, а забраната важи до 2028 година.

    Вистинската причина за недостатокот на преработеното грозје во кондиторските производи

    Навистина, грозјето и сувото грозје се токсични за кучињата, но не толку многу што животното веднаш умира и во никој случај не е доволно за да се забрани производството на еден прехранбен производ. Во тој случај, чоколадото, авокадото или сувото грозје треба да се забранат на ист начин. Вистинската причина зошто толку често нема да наидете на сладолед од грозје лежи во тоа што тој едноставно нема природен вкус. 

    Навистина, свежото грозје е слатко и има препознатлив вкус кога се јаде во едно парче. Но, најмногу му го дава лушпата која многу тешко се обработува и сериозно ја оштетува самата текстура на десертот. Затоа некои производители користат вештачки ароми, но и тоа не е најсреќната опција, па тие, како и потрошувачите, едноставно се откажале или го сведоа овој вкус на минимум.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img