Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

34 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиСимптоми од недостаток на влага кај овошките

  Симптоми од недостаток на влага кај овошките

  petel baner

  Различни овошни видови различно толерираат долгорочен недостаток на влага во почвата и атмосферата. Познавањето на нивните потреби и начини на приспособување ни дава можност да ги препознаеме симптомите, да ја преиспитаме состојбата во овоштарникот и да преземеме дополнителни мерки. Ова е особено важно, бидејќи многу овоштари мислат дека тоа е болест. Всушност, тоа е реакција на овошките на суша и стресни услови.

  Отпорноста на сушата на овошните дрвја подразбира нивна способност успешно да го толерираат долгорочниот недостаток на влага, без поголеми последици во однос на приносот и продуктивноста. Кога ќе се појави ситуација на недостаток на влага и вода, плодовите се прилагодуваат на новонастанатата ситуација. Тие ги намалуваат нивните физиолошки функции. Ова најдобро се гледа со намалување на растот и плодноста.

  Содржината на вода во органите на овошните дрвја не е иста. Стеблото, гранките и листовите содржат 50 – 70% вода. Потоа, коренот од 60% до 80%, а најголемиот дел од водата е во плодот (80-90%). Дури и содржината на вода во гранките не е иста, а зависи од годишното време и нивната возраст. На пример, во зимско мирување, постарите гранки содржат повеќе вода од помладите. Во периодот на вегетација е обратно, бидејќи има плодови на едногодишни и двегодишни гранки кои бараат многу вода за развој.

  Потреба за вода кај овошките

  Плодовите имаат висок коефициент на транспирација и ја претставува количината на вода што испарува од листовите додека во неа се синтетизира 1 грам сува материја. Поточно, од вкупната количина на вода што ја апсорбираат, тие задржуваат само 0,3% во своите клетки и ткива, а се друго се губи со испарување (транспирација).

  Јаболката има поголема стапка на транспирација од коскестото овошје и затоа бара повеќе вода. Сортите кои подоцна созреваат бараат повеќе вода. Младите овошни дрвја имаат поголема потрошувачка на вода поради нивниот интензивен раст од постарите овошки, како и поплодните овошки. Најголема потрошувачка на вода има за време на интензивен раст на младите растенија и развој на плодовите.

  agrounik

  Редослед на овошки според потребите од вода: АГРУМИ> ЈАБОЛКА> ДУЊА> СЛИВА> КРУША> ОРЕВ> ПИТОМ КОСТЕН> ЦРЕША> ВИШНА> ПРАСКА> КАЈСИЈА> БАДЕМ.

  Како овошките сами се заштитуваат од суша

  Ако има недостаток на вода, плодовите ја затвораат стомата и ги виткаат листовите за да се намалат површините за испарување. Исто така, ги отфрлаат листовите, а тие паѓаат од основата кон врвот. Најизразено е кај праските, црешите, сливите и кајсиите. Ако сушата настане во пролет, во моментот на формирање на листовите, тогаш тие ќе имаат подебел восочен слој и посилна влакнетост. Исто така, важно е да се знае дека долните листови на младите, кои обично се формираат во поповолни услови на влажност, се помалку отпорни на суша од горните помлади листови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Видливи последици од недостаток на влага

  Кога на овошките им недостасува влага, тоа може да се види преку послабиот раст на младарите, листовите почнуваат да венеат (помладите листови црпат вода од постарите), се формираат помалку цветни пупки, а при посилна суша се црпи вода од гранчињата и плодовите кои масовно паѓаат. Оние кои остануваат на растението се помали, побрзо созреваат и се со послаб квалитет.

  Заштита на овошките од суша

  Избор на видови и сорти отпорни на суша (на пр. сорти што созреваат порано), избор на подлоги отпорни на суша, избор на повлажни позиции, подигање на ветробраните, редовно обработување и наводнување (современи системи за наводнување, кои ќе се применуваат редовно и по потреба).

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img