Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

13.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
  домаАгро советиИзбалансирана прихрана - услов за успешно производство на компир

  Избалансирана прихрана – услов за успешно производство на компир

  За да може компирот да се развие правилно, потребна е урамнотежена прихрана со минерални ѓубрива во оптимални количини. Доколку има недостаток или вишок на некоја од хранливите состојки, постојат одредени проблеми во процесот на производство на компир и тие можат да се манифестираат на растенијата.

  За да се избегнат последиците од неправилната прихрана на култивираните растенија, препораки до производителите – прво агрохемиска анализа на почвата, а потоа ѓубрење.

  Азот

  Многу важен елемент во исхраната на компирот. Недостатокот на оваа хранлива материја се рефлектира во намалениот раст, развој и изглед на растението. Растенијата стануваат бледи, доаѓа до намалување на надземната маса, а со тоа и на приносот. Поголемите количини на азот го потенцираат формирањето на поголема надземна маса, но со тоа го забавуваат формирањето на клубени. Се забележува продолжување на вегетацискиот период, а поголемата бујност предизвикува поголема подложност на многу растителни болести. Има намалување на содржината на сува материја и скроб, поголеми количини на шеќер. Таквите компири потешко се складираат.

  Фосфор

  Недостатокот на фосфор се изразува на кисели, сиромашни почви и ако е блокиран од железо. Симптомите се многу изразени на листовите. Листот е темно зелен, без сјај. Во екстремни ситуации, на работ на листот се појавуваат виолетови дамки.

  Калиум

  Компирот е познат како култура која изнесува многу калиум од почвата. Недостатокот на калиум кај компирот е поизразен во вториот дел од вегетацискиот период, а се манифестира со појава на темнозелена боја на мезофилот на листот и жолтеникава до темно кафеава боја на работ на листот. Под променетата боја на ткивото, изумира. Листот се извиткува и добива груба површина. Високите дози на калиум предизвикуваат блокада на магнезиумот. Клубените се исто така чувствителни и потешки за складирање. Овој елемент лесно се измива на лесни почви, а се блокира на тешки почви.

  Магнезиум

  Поради недостаток на магнезиум, растенијата од компир добиваат бледожолта боја, а долните листови пожолтуваат. Делот од листот помеѓу нервите ја менува бојата во светло жолта, по работ на листот останува зелен и со текот на времето станува кршлив. Недостаток на магнезиум се наоѓа во кисела и алкална почва.

  Манган

  Недостигот на манган на компирот предизвикува промени во горниот дел, млади листови кои се виткаат. Ткивото помеѓу нервите станува жолтеникаво и со бројни црни, некротични дамки по должината на нервите. Кога недостатокот на манган е посилен, листовите од компирот се сушат и паѓаат. Недостатокот на манган најчесто се јавува на лесни, песочни почви.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img