Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

22.8 C
Skopje
Tuesday, September 26, 2023

More
  домаАгро советиБруцелоза - како да се спречи оваа болест?

  Бруцелоза – како да се спречи оваа болест?

  Petel.mk

  Бруцелоза е заразна болест на животните и луѓето предизвикана од бактерии (невидливи со голо око), од родот Brucella. Предизвикува огромни економски штети кај добитокот, а е значаен здравствен проблем, бидејќи оваа болест ги погодува и луѓето.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во стадата со овци и кози каде бруцелозата се јавува за прв пат, дури 30 – 80% од животните можат да абортираат. Кај животните кои имале абортуси, често се забележува плацентарна абрупција. Кај оние кои имале абортуси, но и кај оние кои не направиле, се забележува значително намалување на приносот на млеко. Сепак, клиничките знаци на воспаление на вимето се многу ретки. Може да се јави воспаление на тестисите кај мажјаците што обично води до неплодност. Воспаление на зглобовите е забележано и кај машките и кај женките.

  Што треба да направи земјоделецот за да спречи појава на болеста?

  – За појава на болеста е доволно само едно болно животно или контакт со болно животно.
  – Обврска на секој одгледувач е да купува и набавува здрави, контролирани (адекватно обележани) единки со што го штити здравјето на своето семејство, но и здравјето на многу други луѓе.
  – Со купување на здрави означени животни со соодветно валиден ветеринарен сертификат.
  – Апсолутно треба да се почитува спроведувањето на сите превентивни ветеринарни мерки. Тоа подразбира тестирање, третман против метил, контрола за бруцелоза, вакцинација на кучиња и слични животни без разлика на нивната намена.
  – Бројот на кози, овци, говеда и свињи, да се усогласат со можностите за сместување.

  Обезбедете квалитетна исхрана и снабдување со вода


  – Спречувајте мешање на стадото.
  – Транспортирајте само здрави животни во наменски дезинфицирани возила.
  – По секој завршен транспорт, возилото мора повторно да се измие и дезинфицира.
  – Транспортот и промет на болни животни е кривично дело.
  – Секој фармер или чувар на животни е должен да обезбеди безопасно отстранување на животинските трупови и друг органски отпад од животните од нивните стадата во соработка со ветеринарен инспектор.
  – Појавата на симптоми карактеристични за бруцелозата, како што се навидум неразумно намалување на производството на млеко, чести абортуси и предвремени породувања, мора да бидат причина за алармирање и спроведување на итна здравствена контрола и причина за информирање на надлежните органи.
  – Само неодговорниот земјоделец ќе ги игнорира знаците за предупредување, ризикувајќи го здравјето на своите, но и туѓите животни, а исто така го ризикува сопственото здравје, здравјето на своето семејство, соседите и другите луѓе.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img