Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

33.8 C
Skopje
Thursday, June 30, 2022

More
    домаситеПашканат - арома која го збогатува секое јадење

    Пашканат – арома која го збогатува секое јадење

    Пашканат е растение со исклучително здрав белузлав корен. Многу е ароматичен, па затоа е ценет како зачин во кујната.

    Пашканат е вкусно растение, но уште повеќе го ценат поради исклучително благотворното дејство на организмот. Токму поради идеалната комбинација на вкус и здравје, тој е еден од највредните градинарски култури.

    Како изгледа пашканат?

    Тоа е тврд, туберозен зеленчук, сличен на морков, само што е бел. Има назабени светло зелени листови, кои растат од 50-100 см во височина.

    Состав

    Енергетската вредност на 100 грама од јадливиот дел од пашканат е приближно еднаква на енергетската вредност на 100 грама млеко.

    Половина шолја пашканат содржи 50 калории, 0 g масти, 0 mg холестерол, натриум, 12 g јаглени хидрати, 3 g диетални влакна, 3 g шеќер, 1 g протеини, витамин Ц, калциум и железо.

    Пашканатот е многу богат со протеини, јаглехидрати, целулоза, натриум, цинк, манган, бакар, фолна киселина и витамини ПП, А, Б и Е. Коренот на пашканат содржи и големи количини на витамин Б3.

    Одличен е за здравјето

    Богат е со витамин Ц, витамини од Б-групата, железо, калиум, бакар, сулфур. Содржи алкалоид пастинацин кој помага при грчеви во стомакот.

    • го подобрува варењето
    • ги зајакнува ѕидовите на крвните садови
    • природен диуретик (го стимулира уринарната екскреција)
    • има благо седативно дејство
    • го намалува крвниот притисок
    • го подобрува апетитот

    Рецепт за чај од пашканат

    Помага за излачување на камења и песок од бубрезите

    Постапка: изрендајте го коренот од пашканатот и потопете две лажички во две шолји врела вода и оставете да отстои половина час, а потоа процедете ја смесата и веднаш испијте. Станува збор за доза која се консумира три пати на ден пред јадење и третманот трае 20 дена.

    Вкус

    Сите делови на ова исклучително растение имаат карактеристична, силна и пријатна, ароматична зачинета арома и сладок вкус. Мирисот и вкусот на пашканатот доаѓа од неговото ароматично масло, кое најмногу го има во самите плодови.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Како да направите масло за сончање од морков
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Зошто ве касаат комарци?
    spot_img
    spot_img
    spot_img