Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Saturday, June 15, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување ориз на суво

  Одгледување ориз на суво

  petel baner

  Границата на одгледување ориз на северот на Европа се повеќе се поместува, а најинтересно е одгледувањето ориз на суво, со ридски сорти кои не бараат потопување на полето.

  Во последните две децении во Европа се одгледува се повеќе ориз на суво, без да се поплават полињата. Со промената на климатските услови, горната граница на одгледување се поместува на север, па сега имаме одгледувачи и во Австрија.

  Оваа техника не бара големи количини на вода и затоа има мало влијание врз животната средина, ги намалува трошоците и ги елиминира плевелите со кои постојано се борат земјоделците кои се занимаваат со органско производство.

  Заштедува вода и дава добри приноси

  Пред сеидбата се врши подготовка на почвата. Тоа можеме да го направиме со конвенционалната, класична метода како подготовка за пченка, а другата е техниката на минимална обработка.

  Благодарение на својствата на оризот, минималниот начин на преработка наиде на многу обожаватели, но бара поседување на специјални земјоделски машини. Ова ги намалува трошоците за производство и го скратува времето. Најважно е остатоците од претходната култура да се сечкаат и плитко да се ораат. Ова ќе ја зголеми содржината на органска материја во почвата. Подготовката на почвата не треба да биде подлабока од 15 cm, но површината треба да се израмни со благ наклон.

  Добар е и во плодоред

  Воведувањето на оризот во плодоред се покажа како многу добар, особено кога се ротира со пченица, пченка и мешунки.

  agrounik

  Сеидбата се врши со обични сејачи во тесни редови во текот на пролетта, во април и мај, на влажна почва до длабочина од 2 до 3 см. За ‘ртење потребни се температури над 12ºC, а оптимални за раст и развој се над 20ºC. Најинтересни се ридските сорти кои добро поднесуваат ниски температури, имаат кратка сезона на растење и не треба да се одгледуваат на поплавени полиња. Количината на семиња се движи до 240 kg/ha. Кога сееме во тесни редови, има помалку плевење.

  Во таков систем на одгледување, околу 40 проценти помалку вода се користи за ориз отколку за пченка. Наводнувањето се врши кога растенијата имаат помеѓу три и четири листови. Ова е критична фаза кога е неопходна влажноста на почвата.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Со навремено наводнување и спречување на развојот на плевелот, просечниот принос е околу 8 t/ha. Органскиот ориз одгледан на овој начин постигнува задоволителна цена, а субвенциите од одделни земји дополнително ја зголемуваат финансиската исплатливост.

  Во Европа, Италија е најголемиот производител на ориз, но таму се оризот се одгледува на поплавени полиња. 

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img