Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Saturday, December 10, 2022

More
  домаАгро ВестиЗемјоделците на обука за употреба на пестициди?

  Земјоделците на обука за употреба на пестициди?

  Земјоделците на обука за употреба на пестициди? – Дали во Македонија е потребен ваков закон?

  Нема веќе купување хемија и прскање кој колку сака и кога сака?

  Што мислите за ова правило што веќе важи низ Европа?

  Земјоделците да одат на обука за користење на пестициди!

  Доколку македонскиве закони се прилагодат со европските и земјоделците во Македонија ќе мора да завршат обука за употреба на пестициди и опасни хемикалии во процесот на производство на храна.

  Пропишување задолжителни обуки и сертификација на оние кои се професионални корисници на овие средства, по примерот на обуките што постојат во земјите на ЕУ.

  Во разговор со неколку пчелари и сопственици на земјоделски аптеки ни потврдуваат дека во Македонија околу употребата на пестициди е прав ХАОС, секој купува и истура што сака и колку сака.

  Производите за заштита на растенијата сè уште се купуваат без никаква контрола, а во иднина би требало да има сертификат дека секој што користи пестициди, хербициди треба да има познавање за безбедна употреба.

  Уверението што професионален корисник го добива по обуката треба да биде услов за набавка на средства за заштита на растенијата во земјоделските аптеки.

  Една од најважните новини е тоа што земјоделците се обврзани да го известат сопственикот на парцелите што се граничат со парцелата што имаат намера да ја третираат со производи за заштита на растенијата најмалку 24 часа пред примената, без разлика дали нивните соседи се пчелари или не, што е уште една дополнителна мерка. превенција.

  Според новите правила земјоделецот би морал да помине обука за безбедно користење, ракување, складирање, транспорт и отстранување на производите за заштита на растенијата.

  Земјоделецот ќе може да купува само онолку колку што му е потребно за културите што ги одгледува, а тоа ќе да се знае точно кој колку средства за заштита на растенија купил и ќе треба да води евиденција за нивната примена.

  Професионалниот корисник би бил должен и редовно да врши дотерување и технички преглед на апликативниот уред, како и да ги користи апликативните уреди кои се периодично проверувани од инспекциски служби.

  Производ за заштита на растенија наменет за професионален корисник може да купи и да примени физичко лице кое има сертификат за професионален корисник, како и правно лице или претприемач кој има вработен кој има сертификат за професионален корисник.

  Уверението за професионален корисник би го издавало Министерството. 

  Сертификатот ќе биде услов професионалните корисници во догледно време, кога ќе се обучат поголем број луѓе, со него да можат само да купуваат средства за заштита на растенијата во земјоделските аптеки.

  Без сертификат нема купување хемиски препарати во продавница?

  Сите лица кои користат средства за заштита на растенијата во рамките на својата професионална дејност и лицата кои ги пласираат своите земјоделски производи во промет се сметаат за професионални корисници и се должни да применуваат пестициди на начин што не го загрозуваат животот и здравјето на луѓето и животните.

  Ваков закон е донсен и во Србија од 1 јануари 2022 година под изговор дека за него најмногу притискале поборниците за здрава храна и чиста животна средина а и пчеларите кои почнале да губат многу пчелни семејства од несоодветната и неправилна употреба на пестициди.

  Во Македонија стварно незнаеме до каде е оваа работа. Ако знае некој нека ни пише ќе објавиме.

  Станува збор за комплексно законодавство, при што се воведуваат многу рестриктивни и строги услови за влез на земјоделските производи на пазарите на ЕУ. За таа цел, Министерството за земјоделство донесе Правилник базиран на анализа на ризик, со нови барања за увоз на растенија и растителни производи во Република Македонија, кој ќе стапи во сила на 1 септември 2021 година.

  Секој кој што ќе користи производ за заштита на растенијата, ќе мора да помине соодветна обука и да добие лиценца за употреба на пестициди. Опремата, пак, за апликација на производите за заштита мора да се контролира и да има сертификат од овластено сертификациско тело, порача денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  Само Рурално

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img