Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

7.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро советиСоларизација - еден од начините за сузбивање на плевел во органското производство

  Соларизација – еден од начините за сузбивање на плевел во органското производство

  petel baner

  Соларизација е постапка на покривање на почвата со проѕирна фолија за да се загрее, што доведува до уништување на семињата на некои плевели, но и фитопатогени габи и нематоди.

  Оваа постапка обично се изведува во јули и август на влажна почва – природно или со наводнување. По неколкудневно мулчирање, почвата има температура за 20º C повисока од околната непокриена, а при постапката се постигнува температура повисока од 60º C. При процесот на соларизација се формираат гасовити материи што доведуваат до нарушување или оштетување на семето од плевелите. За оваа намена најпогодна е проѕирна фолија, а најголема ефикасност се постигнува во сузбивањето на едногодишните плевели.

  Agrobot

  Висината на температурата што ќе се постигне зависи од периодот на годината

  Висината на температурата што ќе се постигне зависи од периодот на годината, односно инсолацијата и изложеноста, а се смета дека добар ефект се постигнува доколку температурата на почвата е над 42ºC.

  Соларизацијата е мерка не само за контрола на плевелот, туку и форма на дезинфекција на почвата. Фолијата се чува на плацот сред лето 6-8 недели. По отстранувањето на фолијата, почвата плитко се подготвува и, по можност, се сее со зимски покривни култури.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Со загревање на почвата со соларизација се постигнуваат следните ефекти врз плевелите:
  – директно уништување на растенијата и семињата од плевелите
  – поттикнување на мирување на семето
  – намалување на виталноста на новоизникнатите растенија
  – прекин на мирување на семето и последователно уништување.

  Врз основа на практично искуство, соларизацијата е добро да се примени на помали површини каде се планира одгледување зеленчук.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img