Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

More
  домаАгро советиШто значат виолетови листови кај доматот?

  Што значат виолетови листови кај доматот?

  Одредени сорти домати се карактеризираат со природно виолетови листови и виолетови плодови, богати со антиоксиданси. Со овој исклучок, виолетовите листови кај доматите генерално укажуваат на некаков проблем со кој се соочува растението. Причините можат да бидат многубројни, од недостаток на еден од макроелементите, преку преголемата изложеност на сонце и светлина и изгорени листови, до вирусни заболувања и напади од штетници.

  Недостаток на калиум и фосфор

  Калиумот игра клучна улога во процесот на фотосинтеза кај растенијата. Младите домати не можат толку лесно да земаат калиум од студената почва во која се засадени како што можат од топлата почва. Токму тоа е причината зошто нивната лисна маса по одреден временски период добива виолетова или жолтеникава боја.

  Како што почвата се загрева, листовите повторно стануваат зелени. Сепак, растенијата кои го доживуваат овој проблем имаат послаб раст, полошо цветаат и даваат помалку плодови. Затоа, доматите, а особено младите растенија, треба да обезбедат добро снабдување со калиум во почвата, што се постигнува со ѓубрење, било со калиум карбонат или со деривати на шеќерна репка богати со калиум.

  Недостатокот на фосфор се манифестира со боење на лисната маса или во виолетова или во темно зелена боја. Последиците варираат, од слаб раст на растението, некроза на листовите во дамки, како и извиткување на листовите навнатре. Промените предизвикани од недостаток на фосфор речиси целосно ги погодуваат постарите лисја, а растението се соочува со одложено цветање, како и со одложено созревање. Додавањето ѓубрива богати со фосфор, како што е коскеното брашно, им овозможува на доматите непречено да растат.

  Изгореници на листовите

  Оваа појава првенствено е поврзана со млади садници од расад, кои во заштитен простор се премногу блиску до извор на светлина и нивните листови добиваат виолетова или црвена боја, а можат да станат и бледи, стврднати или со изгореници. Последиците се јавуваат без разлика дали се работи за вештачки извор на светлина или воопшто за прекумерна изложеност на светлина. Фолијарното ѓубрење со измерено количество ѓубриво ќе ја спречи појавата на овие проблеми.

  Вирусни инфекции

  Одредени вирусни инфекции предизвикуваат виткање на листовите од доматот. Така, белата мува го пренесува вирусот на виткање на пожолтениот лист, што се манифестира со виткање навнатре или со бледо зелена боја на листовите. Листовите може да имаат и жолти дамки или виолетови вени на грбот. Оваа вирусна болест резултира со послабо цветање и послаб принос на доматите.

  Вирусот на дамки на листовите го пренесува вид на скакулец кој мигрира до доматите од шеќерната репка, поради што листовите престануваат да растат и пожолтуваат. Исто така, листовите во близина на врвот стануваат кадрави и добиваат виолетови вени. Резултатот е дека листовите и стеблото стануваат премногу вкочанети, а плодовите созреваат прерано.

  Некои видови цветни трипси предизвикуваат сушење на листовите на местото. Симптомите вклучуваат темно кафеави или виолетови листови и темни дамки на трупот. Ткивото на листовите станува вкочането, плодовите добиваат жолти дамки или прстени и севкупно изгледаат деформирано. Третманот на вирусни заболувања опфаќа заштита на доматите со покривање на редовите, како и прскање со препарати за оваа намена.

  Инсекти

  Малите инсекти можат да ги оштетат младите растенија од домати. Тие ја глодаат лисната маса и оставаат дупки на листовите, поблиску до површината на почвата. Бидејќи штетите не се преголеми, против нив не се применуваат посебни третмани.

  Како да ги спречите појава на виолетови листови кај доматите?

  Садењето домати во контејнери го намалува бројот на проблеми поврзани со вируси и штетници. Избегнувањето на предвремено пресадување на постојано место ќе го спаси растението од доцните мразови, како и од неможноста да ги апсорбира хранливите материи од почвата. Исто така, треба да знаете дека калиумот полесно се мие од лесни, песочни и варовнички терени и треба почесто да се додава, додека глинената почва природно го задржува калиумот во себе.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img