Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

9.8 C
Skopje
Thursday, April 18, 2024

More
  домаАгро советиЗелена смрдлива стеница - како да ја контролирате?

  Зелена смрдлива стеница – како да ја контролирате?

  petel baner

  Штетниците реагираат на високи температури бидејќи се родени во тропските и суптропските региони. Зелената стеница има четири до пет генерации годишно.

  Зелената теница,  Nezara viridula, снесува јајца во пластеници и на отворено. Производителите можат да очекуваат напади од овој штетник до крајот на сезоната на растење.

  Зелената смрдливка е полифагна бидејќи напаѓа многу градинарски култури, вклучително и овошни дрвја. Младите ларви од овој штетник се регистрирани во оранжериите и на отворено, кои како и возрасните ги оштетуваат растенијата, особено плодовиот зеленчук.

  Ги менува бојата и вкусот на плодовите

  Штетниците реагираат на високи температури бидејќи потекнуваат од тропските и суптропските региони. Има четири до пет генерации годишно. Јајцата имаат жолтеникава боја, а подоцна стануваат кафени. Може да ги има до 250. Ларвите и возрасните единки ја пробиваат кожата на плодот и инјектираат течност од плунковните жлезди. Ова ја менува бојата на кожата и вкусот на плодовите. Ова доведува до деформација на плодот, односно намален квалитет, поради што постигнуваат пониска цена на пазарот.

  Agrobot

  Само првата фаза на ларви не се хранат, а ги има пет, пред да се трансформираат во возрасна единка. Најголем проблем за производителите на зеленчук е токму промената на бојата на кожата на плодот. Се случува  на пример доматите да не можат да се продаваат бидејќи обично има посветли зони на дното на плодот, додека остатокот од плодот е црвен.

  Недостаток од инсектициди, но има решенија

  Контролата на штетниците не е лесна бидејќи нема регистрирани инсектициди. До крајот на 2020 година, најкористена активна супстанција беше хлорпирифос, но беше забранета бидејќи припаѓа на органофосфорни инсектициди и предизвикува генетско оштетување кај луѓето. Бубачките обично се отпорни инсекти, а во светот нивниот број е регулиран со паразитски муви и оси, што во моментов не е случај кај нас.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Имајќи на ум дека контролата е тешка, не е лесно да се најде средство за ефикасно контролирање. Во пракса, препарат на база активната супстанција оксиматрин, се покажал како одличен. Тоа е воден раствор од растителен екстракт од Sophora flavescens, нетоксичен за луѓето, пчелите и корисни инсекти.

  Се користи против голем број штетни штетници, а уште подобри резултати дава кога се комбинира со зачини како чили и лута мелена пиперка, со додавање на алкохолен оцет, (9 проценти) алкохол. Ако не можете да го добиете, комбинацијата од оцет, чили и лута пиперка помага. Нанесувањето треба да се започне навечер или рано наутро, кога температурите се под 30 степени, а по нанесувањето потребно е да не врне најмалку четири до пет часа.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img