Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

More
  домаАгро советиСточарство - Зошто не треба да ги затворате шталите?

  Сточарство – Зошто не треба да ги затворате шталите?

  Микроклиматските услови во објектите наменети за сточарство стануваат се поважни. Покрај расата и исхраната, условите за одгледување се подеднакво важен фактор за успешно сточарство. Откако беше запоставен, овој фактор во последните години беше препознаен како многу важен за постигнување на посакуваните производствени резултати.

  Температурата на воздухот, како компонента на микроклимата, е најлесната категорија за мерење. Познато е дека добитокот подобро ги поднесува ниските температури од високите. Дури и на 10 степени под нулата, резултатите од производството обично воопшто не се загрозени, доколку им се обезбеди сува сламена простирка.

  Од друга страна, температурите до 25 степени исто така не претставуваат проблем за добитокот. Додека на температури од 30 и повеќе степени продуктивноста се намалува. Затоа, важно е правилно да се реагира и на топло време да се обезбеди добра циркулација на воздухот во објектот. Неизбежен е и третман со повремено туширање на животните со цел подобро да се разладат.

  Квалитетот на воздухот

  Покрај температурата, важен е и квалитетот на воздухот во шталата. Имено, количината на кислород не треба да отстапува од онаа што постои во надворешни услови. Тоа е учество од 21% во воздухот. Најголемата грешка што ја прават сточарите е кога ги затвораат објектите каде што се чува добитокот во зима и на овој начин доаѓа до нерамнотежа на пропорцијата на кислородот во воздухот со зголемување на јаглерод диоксидот.

  Тоа влијае на однесувањето на животните. Тие не сакаат да легнат, односно почесто стануваат, бидејќи концентрацијата на јаглерод диоксид, кој е потежок од кислородот, е најголема во долните делови на шталата.

  Затворањето на објектот во зимскиот период доведува до уште една негативна последица, а тоа е создавање на прекумерна количина на влага, што има бројни реперкусии врз здравјето на животните. Затоа, препорачливо е постојано да се одржуваат отворени објектите за одгледување добиток.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img