Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

8.8 C
Skopje
Saturday, December 10, 2022

More
  домаАгро советиФерментирана храна е тајната на квалитетните јајца

  Ферментирана храна е тајната на квалитетните јајца

  Една од важните работи за кокошките е ферментирана храна, бидејќи содржи долга листа на здравствени придобивки. Подготовката на ваква храна не е тешка, треба да одвоите само неколку минути неколку дена и можете да заштедите многу пари за храна, а кокошките природно ќе бидат поздрави и ќе снесат поквалитетни јајца.

  Кокошките сакаат ферментирана храна, дури и повеќе од житарките.
  Лакто-ферментацијата е процес кога корисни бактерии, природно пронајдени во околината, комуницираат со храната во контролирана средина. За да се ферментира храна за пилиња, контролираната средина е всушност едноставна тегла или голем стаклен сад со вода. Бактериите ги претвораат скробот и шеќерот во храната во бактерии на млечна киселина. Ова го поттикнува создавањето на природни пробиотици, ја намалува pH вредноста и го спречува растот на штетните бактерии во храната.

  Зошто ферментирана храна за живина?

  Има многу причини, а тоа можете да го правите редовно или повремено. Накратко, може да го подобри нивното варење, апсорпцијата на хранливи материи и целокупното здравје. Ферментираната храна е многу ефикасен начин на исхрана. Може да ја намали количината на жито што е потребно и да ги намали трошоците за нивно хранење. И последно, но не и најмалку важно, може да придонесе за подобар квалитет на јајцата.

  Здравствени придобивки

  1) Подобро варење и апсорпција на хранливи материи

  Процесот на натопување на зрната од храната за живина ги прави полесно сварливи. На најочигледен начин, омекнатата храна е понежна за стомакот. Сите житарки, семиња, јаткасти плодови и други мешунки содржат нешто што се нарекува фитинска киселина и други ензимски инхибитори. Фитинската киселина може да ја ослаби апсорпцијата на одредени хранливи материи и минерали, поради што често се нарекува „антихранлива состојка“.

  Процесот на натопување и ферментирање на зрна и мешунки во голема мера ја намалува содржината на фитинска киселина, што го олеснува варењето кај живината. Се покажа дека ферментацијата ја подобрува содржината на одредени витамини во храната, како што е витаминот Б.

  2) Додадени пробиотици и имунолошко здравје

  Додека бактериите на млечна киселина работат на ферментација на храната, популациите на корисни бактерии цветаат. Резултат на сево ова се пробиотици кои се одлични за варење, имунитет и подобрување на здравјето на цревата на вашите кокошки.

  Истражувањата покажаа дека животните кои се хранат со пробиотици со ферментирана храна имаат посилен имунолошки систем од оние кои се хранат со стандардна сува исхрана. Истражувањата дури открија дека нивото на бактерии од млечна киселина во ферментираната храна ја намалува pH вредноста на цревата на кокошките доволно за да ги избрка бактериите чувствителни на киселина како E.Coli и Salmonella. Ова значи дека кокошките кои конзумираат ферментирана храна имаат помали шанси да развијат инфекции.

  3) Јајца со подобар квалитет

  Кокошки хранети со ферментирана храна несат јајца со поголема маса, со подебела лушпа од кокошките со сува храна. Ова го докажа студија објавена во „Journal of British Poultry Science“. Тоа значи дека ќе има многу помала веројатност за проблеми со несењето јајца.

  Исто така, треба да се има на ум дека она што влегува во птицата од храна се наоѓа и во нивните јајца. Ако добијат храна со врвен квалитет, јајцата за возврат ќе бидат похранливи. Ова е причината зошто јајцата од кокошки од слободно одгледување се „златни“ во споредба со јајцата од индустриски одгледани кокошки.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img