Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Friday, June 14, 2024

More
  домаАгро советиКвасец во исхраната кај свињите го намалува топлотниот стрес

  Квасец во исхраната кај свињите го намалува топлотниот стрес

  petel baner

  Топлотниот стрес кај свињите, кој често резултира со намален или целосно отсуство на внес на храна, е проблем со кој се соочуваат многу одгледувачи. Сепак, најновото истражување покажува дека доколку свињите внесуваат доволно пробиотици како што е квасец во исхраната, тоа би можело да го подобри нивното варење и да им помогне да преживеат високи температури.

  Свињите се животни кои се исклучително чувствителни на високи температури . На температури над 25°C, маториците веќе ги покажуваат првите знаци на топлотен стрес. Нивното однесување и навиките во исхраната се менуваат за што е можно полесно да се прилагодат на високите температури. На ова укажува и фактот дека во 2003 година, топлотниот стрес предизвика економски загуби во индустријата за свинско месо во вредност од 299 милиони долари годишно само во САД.

  Последиците од топлотниот стрес врз здравјето на свињите не се занемарливи. Со појавата на топлотен стрес, докажано е дека се зголемува нивото на ендотоксин, што подоцна може да предизвика шок. Зголеменото ниво на овој липополисахарид доведува до слабеење на имунитетот и функцијата на цревата. Ова може да доведе до трансфер на патогени од цревниот лумен во крвотокот.

  agrounik

  Внесување на пробиотици преку употреба на квасец во исхраната

  Студијата спроведена во Францускиот национален институт за земјоделство имаше за цел да покаже дека воведувањето на пробиотици преку квасецот е добар начин за подобрување на варењето кај маториците за време на високи температури.

  Резултатите од ова истражување покажаа дека живиот квасец има позитивен ефект и кај свињите кои биле во термонеутрална средина и кај оние кои биле подложени на услови на топлински стрес. Сепак, докажано е дека воведувањето на квасец кај оние свињи кои биле подложени на топлотен стрес било поефикасно.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ова истражување докажа дека воведувањето на квасецот ги подобрува прехранбените навики на свињите. Позитивно влијае на искористувањето и задржувањето на енергијата во организмот. Имено, при оваа пробиотска диета високата температура немала никакво влијание врз секојдневната исхрана на свињите. Напротив, сите свињи покажале значително подобар апетит. Имале поголем број оброци во текот на денот во споредба со периодот кога не биле подложени на оваа диета.

  Исто така, во услови на топлотен стрес, свињите потрошиле големо количество енергија за да се прилагодат на високите температури. Со внесување на квасец во исхраната значително се намалува таа количина на енергија.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img