Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
    домаАгро советиКвасец во исхраната кај свињите го намалува топлотниот стрес

    Квасец во исхраната кај свињите го намалува топлотниот стрес

    Топлотниот стрес кај свињите, кој често резултира со намален или целосно отсуство на внес на храна, е проблем со кој се соочуваат многу одгледувачи. Сепак, најновото истражување покажува дека доколку свињите внесуваат доволно пробиотици како што е квасец во исхраната, тоа би можело да го подобри нивното варење и да им помогне да преживеат високи температури.

    Свињите се животни кои се исклучително чувствителни на високи температури . На температури над 25°C, маториците веќе ги покажуваат првите знаци на топлотен стрес. Нивното однесување и навиките во исхраната се менуваат за што е можно полесно да се прилагодат на високите температури. На ова укажува и фактот дека во 2003 година, топлотниот стрес предизвика економски загуби во индустријата за свинско месо во вредност од 299 милиони долари годишно само во САД.

    Последиците од топлотниот стрес врз здравјето на свињите не се занемарливи. Со појавата на топлотен стрес, докажано е дека се зголемува нивото на ендотоксин, што подоцна може да предизвика шок. Зголеменото ниво на овој липополисахарид доведува до слабеење на имунитетот и функцијата на цревата. Ова може да доведе до трансфер на патогени од цревниот лумен во крвотокот.

    Внесување на пробиотици преку употреба на квасец во исхраната

    Студијата спроведена во Францускиот национален институт за земјоделство имаше за цел да покаже дека воведувањето на пробиотици преку квасецот е добар начин за подобрување на варењето кај маториците за време на високи температури.

    Резултатите од ова истражување покажаа дека живиот квасец има позитивен ефект и кај свињите кои биле во термонеутрална средина и кај оние кои биле подложени на услови на топлински стрес. Сепак, докажано е дека воведувањето на квасец кај оние свињи кои биле подложени на топлотен стрес било поефикасно.

    Ова истражување докажа дека воведувањето на квасецот ги подобрува прехранбените навики на свињите. Позитивно влијае на искористувањето и задржувањето на енергијата во организмот. Имено, при оваа пробиотска диета високата температура немала никакво влијание врз секојдневната исхрана на свињите. Напротив, сите свињи покажале значително подобар апетит. Имале поголем број оброци во текот на денот во споредба со периодот кога не биле подложени на оваа диета.

    Исто така, во услови на топлотен стрес, свињите потрошиле големо количество енергија за да се прилагодат на високите температури. Со внесување на квасец во исхраната значително се намалува таа количина на енергија.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img