Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Friday, May 17, 2024

More
  домаАгро ВестиУНИЦЕФ Норвешка продава земјиште за изградба на згради

  УНИЦЕФ Норвешка продава земјиште за изградба на згради

  petel baner

  УНИЦЕФ Норвешка – Уништувањето на обработливо земјиште и уништувањето на природната средина може да станат реалност доколку се случи продажбата.

  Вистинска врева се крена околу УНИЦЕФ Норвешка. Тие го наследија имотот во Малвик со фарма и поврзаниот горен слој земја, која сега е предмет на продажба,  соопшти НРК. Овој случај предизвика голем интерес кај населението.

  Имено, земјата е многу сиромашна со обработливи површини. Има само три отсто, а само една третина е погодна за одгледување на култури за исхрана на луѓето.

  Продажбата е закана за природата

  Наместо да ја зачува плодната земја, погодна за одгледување житарки и зеленчук, УНИЦЕФ Норвешка одлучи да ја продаде. Имотот ќе оди кај купувачот кој ќе понуди највисока цена. Ќе добие право да изгради комплекс од станови и згради на првокласно земјоделско земјиште.

  Нивната близина до фјордот Трондхајм, каде што почвата е збогатена со древни морски минерални наоѓалишта и климата е идеална за одгледување култури што е невозможно да се одгледуваат на слични географски широчини на овој далечен север, го прави ова прашање исклучително чувствително.

  Изградбата се заканува да уништи голем дел од еколошкиот и културниот пејсаж и соодветните живеалишта на загрозени видови животни, растенија и птици кои досега беа запоставени во проценките на влијанието. Норвешката асоцијација за зачувување на почвата во Тронделаг, поврзаните земјоделски организации и двете најголеми организации за заштита на природата во Норвешка протестираа против изградбата на ова земјоделско земјиште.

  Agrobot

  УНИЦЕФ Норвешка ја почитува желбата на донаторот, покрената е петиција

  Имотот е наследен од починат донатор кој во тестаментот изјавил дека организацијата ќе го продаде имотот по највисока можна цена и дека сумата ќе оди за целта на УНИЦЕФ, вели Ерик Бакој , финансиски директор на УНИЦЕФ.

  Организацијата нема алтернатива за издавање или управување со средства. Тие наведуваат дека се добротворна фондација и не можат да водат бизнис. Имотот веќе беше вклучен во плановите за регулирање на просторот за домување. Затоа организацијата е обврзана да го продаде имотот на градежници.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Ова е спротивно на активностите на Обединетите нации. Во своите цели за климата и одржливост го осудуваат уништувањето на земјоделското земјиште.

  Голем број достоинственици покренаа  петиција за да се спречи продажбата и пренамена на земјиштето.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img