Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

18.8 C
Skopje
Monday, October 3, 2022

More
    домаситеПриродни лекови против болки во грлото

    Природни лекови против болки во грлото

    Тешкотии при голтање, засипнатост, иритација и болки во грлото се најчестите симптоми на воспаление. Се јавува особено во минливиот период и со чести сезонски алергии. Добрата вест е дека можете да ја ублажите болката со природни лекови.

    Еден од докажаните природни лекови за лекување на болно и иритирано грло е комбинација од ким, оцет и вода. Можете да пиете по една лажица на секои половина час и до следниот ден непријатностите целосно ќе исчезнат. Но, доколку ги немате овие состојки во вашата кујна, ќе ви покажеме и како да направите лек со лук кој сто проценти го решава проблемот со болките во грлото. Останете со нас до крај и откријте како да го залечите грлото со природни лекови.

    Чешање, печење, чувство на „песок во грло“ и отежнато голтање се едни од најчестите заболувања со кои се среќаваме во текот на годишните времиња.

    Доколку немате бактериска инфекција или страдате од сезонски алергии, голема е веројатноста да се работи за пад на имунитетот. Престојот во затворени и зачадени простории може да предизвика и болки во грлото.

    Добрата вест е дека постои исклучително лесно решение за вашиот здравствен проблем. Треба само да погледнете во шпајзот во кујната и ќе најдете лек кој ефикасно го отстранува горењето и гребењето на грлото.

    РЕЦЕПТ против болки во грлото Број 1

    За да го подготвите овој рецепт, потребни ви се семки од ким, вода и само една лажица оцет. Кимот е исклучително здрав зачин. Но, семките од ким се многу повеќе од зачин кој ги збогатува и прави јадењата вкусни. Овие семиња се користат во европската и азиската кујна стотици години. Тие често се користат како додаток на храна како сирење, јадења со месо и кисела зелка.

    Сепак, се користи и во хербалната медицина. Историски гледано, семките од ким се користат за лекување на сè, од варење до гасови. Семките од ким се исто така богат извор на антиоксиданси. Земањето доволно количество антиоксиданси го намалува ризикот од срцеви заболувања, атеросклероза и висок крвен притисок.

    За да го подготвите овој народен лек, потребно е:

    – 250 мл вода

    – 80 грама мелен ким

    – 1 лажица оцет

    На кој начин помага?

    Оцетот е природен лек за многу непријатности и болести на телото. Резултатите од истражувањето покажуваат дека влијанието на јаболковиот оцет врз здравјето на луѓето е големо и дека има корист за дијабетичарите. Пациентите со дијабетес тип 2 кои земале две лажици јаболков оцет наутро, имале подобрено ниво на шеќер во крвта, како и намалено ниво на холестерол и триглицериди, еден вид штетни масти.

    Помага за намалување на крвниот притисок и им помага на луѓето кои страдаат од алергија, артритис, хронична малаксаност, грип, гихт. Се користи како средство за триење за проширени вени и ревматски заболувања. Го отстранува чувството на замор, грчеви и болки во мускулите. Кога ќе се помеша со ким и вода, може да биде одличен рецепт за болно грло.

    За да го подготвите овој рецепт, истурете 200 мл вода во тенџере, додадете мелен ким и ставете го на шпорет да зоврие, намалете го шпоретот и оставете уште 15 минути. Кога смесата ќе стане густа и леплива, додадете уште 50 мл вода и почекајте повторно да зоврие. Тргнете го од оган, оставете да се излади, а потоа додадете оцет.

    Земајте по 1 лажица на секои 30 минути, а по 2 часа ќе можете да почувствувате олеснување. Овој напиток се препорачува за сите кои се подложни на чести настинки, имаат болки во грлото и ангина.

    РЕЦЕПТ број 2

    Доколку моментално ги немате горенаведените состојки во вашата кујна, пробајте го следниот рецепт. Во случај на бактериско воспаление на грлото и фаринксот, секогаш можете да се свртите кон омилениот лек за сите тегоби – лукот.

    Лукот содржи околу 400 активни состојки и е богат со витамини и минерали како што се аденозин, алицин, амино киселини, растителни влакна, растителни масти, витамин А, витамин Б1 и Б2, витамин Ц, железо, ензими, есенцијални масла, јод, калиум , калциум, селен, сулфур и фосфор.

    Главната состојка на лукот е алицин, кој има неверојатни антибактериски, антивирусни, антигабични, антипаразитски и антиоксидантни ефекти. Лукот и неговите состојки биле подложени на бројни студии кои масовно го докажале нивниот ефект врз инфекциите предизвикани од бактерии и вируси.

    Истражувањата исто така потврдуваат дека лукот има антиканцерогени својства. Редовното консумирање на големи количини лук го намалува ризикот од многу видови на рак, особено рак на ректумот и бубрезите. Се користи за многу болести и на различни начини.

    Познато е дека овој зеленчук има антибактериски својства, а кога воспалението е малку посериозно, се препорачува во чаша зовриена и оладена вода да се додадат неколку здробени чешниња. Почекајте неколку часа лукот да ја ослободи својата сокови, па процедете. Правете гаргара со овој пијалок неколку пати на ден.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img