Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

11.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаситеДали свежото младо сирење е добро или лошо за здравјето?

    Дали свежото младо сирење е добро или лошо за здравјето?

    Млечните производи се еден од најдобрите диететски извори на калциум и други хранливи материи. Еве 6 здравствени придобивки од младо сирење.

    1. Здравје на коските

    Содржината на калциум, протеини, магнезиум, цинк и витамини А, Д и К во сирењето значи дека може да придонесе за здрав развој на коските кај децата и младите и да ја спречи остеопорозата.

    2. Здравје на забите

    Сирењето може да го подобри здравјето на забите. Калциумот игра важна улога во формирањето на забите, а сирењето е добар извор на калциум.

    3. Крвен притисок

    Статистиката покажува дека луѓето кои јадат повеќе младо сирење имаат понизок крвен притисок, и покрај тоа што некои сирења се богати со масти и натриум.

    Свежото сирење има благ вкус и ниска содржина на маснотии. Калциумот може да помогне во намалувањето на крвниот притисок. Се препорачува да се конзумира сирово сирење бидејќи содржи помалку масти и натриум.

    4. Микробиоти и холестерол во цревата

    Како ферментирана храна, сирењето може да помогне во зајакнувањето на здравите цревни бактерии. Тоа би можело да има позитивен ефект врз нивото на холестерол во крвта, според една мала студија објавена во 2015 година.

    5. Здрава тежина

    Истражувањата покажуваат дека луѓето со висок индекс на телесна маса (БМИ) имаат поголема веројатност да имаат ниски нивоа на калциум. Бидејќи сирењето е добар извор на калциум, оние кои се на диета може да имаат корист.

    6. Омега-3 масни киселини

    Ги има во некои видови сирење. Омега-3 масните киселини позитивно влијаат на кардиоваскуларниот систем и мозокот.

    Ризици

    Исхраната богата со натриум и заситени масти веројатно го зголемува ризикот од висок крвен притисок, кардиоваскуларни болести и дијабетес тип 2. Високиот внес на заситени масти може да го зголеми ризикот од дијабетес, дебелина и кардиоваскуларни проблеми.

    Нетолеранција на лактоза:

    На луѓето со нетолеранција на лактоза им недостасува ензим потребен за разградување и варење на шеќерот што се наоѓа во млекото. Конзумирањето млеко и млечни производи може да резултира со надуеност или дијареа. На луѓето со нетолеранција на лактоза им недостасува ензим потребен за разградување и варење на шеќерот што се наоѓа во млекото.

    Забелешка

    Природните лекови на нашиот портал се препораки од превентивен карактер за водење здрав начин на живот. Ако имате здравствен проблем, прво нешто што треба да направите е да се консултирате со лекар. Во никој случај не треба да се потпирате на алтернативна медицина без стручно мислење.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img