Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаситеВасаби или јапонски рен

  Васаби или јапонски рен

  Васаби – Тревни повеќегодишни, месести подземни стебла. Кај култивирани примероци со дијаметар до 5 cm и до 30 cm долги, високи 20-75 cm, неразгранети, исправени или нагорни, голи или ретко кратковлакнести во горниот дел. Базалниот дел од дијаметарот на стеблото околу 3 cm.

  Повеќегодишно растение кое расте во природата во јапонските планини покрај потоци и засенета средина. Не поднесува директна сончева светлина. Бара многу влага во воздухот (особено во потоплите месеци). Идеална температура од +8 до +20°C. Цвета 03 – 05 месец (во Јапонија цветањето започнува во 01 месец и трае до 05 месец). Плодови дава 05 – 06 месеци. Успева на 2.500 m надморска височина.

  За што се користи Васаби?

  Остриот зачин добиен со рендање на стеблото или долниот дел од стеблото се нарекува Васаби (како рен). Тој е составен дел на традиционалните јапонски јадења како што се сашими (свежа риба), суши, соба (топчиња од хељда) итн. Листовите може да се исушат и да се стават во салати и сирења, а може да се користат за правење вино и ликер.

  Васаби одамна беше противотров за труење на желудникот (има одлични антимикробни својства). Некои супстанции имаат антиканцерогено дејство (дојка, дебело црево). Има и докази дека делува прекрасно против згрутчување на крвта. Ова растение претставува предизвик за одгледувачите на растенија и одгледувањето е во доменот на врвните одгледувачи, па затоа е многу скап производ.

  Синигрин (глукозинолат) под дејство на ензимот мирозиназа се хидролизира во изотиоцијанати, кои имаат карактеристичен лут мирис за ова растение.

  Извонредно малку труење со риби се случува во Јапонија, иако тие конзумираат сирова риба и тоа е благодарение на додатоците во исхраната како што е Васаби.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img