Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро советиЗошто е лошо рачно наводнување на зеленчукот?

  Зошто е лошо рачно наводнување на зеленчукот?

  Покрај температурата и светлината, водата (наводнување на зеленчукот) е многу важна за успешно одгледување на растенијата. Без разлика дали ги одгледувате внатре или на отворено, мора да се направи план како растенијата ќе се снабдуваат со вода.

  Кога станува збор за отворен терен, наводнувањето би можело целосно да отсуствува. Но, во затворен простор потребно е да се инсталираат системи за наводнување или да се одлучите за рачно наводнување. Сепак, користењето на системот за наводнување има одредени предности во однос на рачно наводнување на зеленчукот.

  Неколку совети:

  1. Најголемата предност на системот за наводнување на зеленчукот е неговата економичност и ефикасност за разлика од рачно наводнување. Системите за наводнување обезбедуваат високи приноси и квалитет на производите без оглед на природните услови во дадена година.
  2. Количината на вода што се користи за наводнување на површина може да биде многу поголема ако се наводнува рачно. Покрај тоа, рачното наводнување обично резултира со излевање и истекување, што ги остава растенијата без потребната вода. Системот за наводнување користи многу помалку вода за истата површина, а водата е рамномерно распоредена по растението.
  3. При рачно полевање, водата продира само до одредена длабочина. Таа не е доволна, па растението не користи голем дел од употребената вода. Системот за наводнување ја натопува почвата и влагата продира длабоко во почвата. Така, растението може да го користи тој довод на вода подолг временски период.
  4. Друг проблем што се создава со рачно наводнување е набивање на почвата, недостаток на воздух и формирање на грпки. Наводнувањето ја зачувува физичката структура на почвата и не го нарушува режимот на вода-воздух и порозноста на почвата.
  5. Растенијата кои се полеваат рачно, по правило имаат поплитки коренови системи. Затоа се повеќе изложени на стрес поради високите температури. Доколку растенијата се наводнуваат преку систем, тие ќе имаат значително подлабоки и поразвиени корени и затоа ќе станат повитални и поотпорни, дури и во понеповолни услови.

  Уште неколку причини:

  1. Исцедувањето на хранливите материи од површината на почвата и намалувањето на плодноста често може да бидат последици од рачно наводнување на растенијата. Системите за наводнување не ја мијат почвата и се погодни за дополнително збогатување на почвата со додавање на минерални ѓубрива во водата.
  2. Наводнувањето на растенијата во денови кога температурите се високи може да биде штетно за виталноста на растението. Системите за наводнување може да се користат во секое време. Може да се користат и преку ден и навечер, а со тоа може да се избегне полевање на растенијата при силна топлина во текот на денот.
  3. Рачното наводнување на растенијата често може да биде ирационално и незгодно кога се одредува рамномерна потрошувачка на вода. Со системите за наводнување, секое растение може да се полева подеднакво во секој дел од парцелата, по потреба.
  4. Рачното наводнување на растенијата може да биде тешко бидејќи бара многу движење низ парцелата, особено ако растенијата се густо засадени или пораснале. Наводнувањето со вештачки дожд може подеднакво да распредели одредена количина на вода низ целата парцела.

  Во зависност од културата што се одгледува, се избира типот на системот за наводнување и тоа во голема мера може да гарантира успех во производството на гени за култура на растенијата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Птичји грип ја зафаќа Европа
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Васаби или јапонски рен
  spot_img
  spot_img
  spot_img