Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

5.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро ВестиПтичји грип ја зафаќа Европа

  Птичји грип ја зафаќа Европа

  Европската управа за безбедност на храната (ЕФСА) објави дека околу 5.300 случаеви на високопатоген птичји грип (HPAI) биле пријавени кај живина, заробени птици и диви птици во 36 земји на ЕУ/ЕЕА и во ОК во текот на сезоната на епидемии 2021-2022 година.

  Ова е досега највисок број на случаевии на птичји грип HPAI за една сезона на епидемија. Упорноста на вирусот HPAI (H5) кај дивите птици сугерира дека тој можеби станал ендемичен кај популациите на дивите птици во Европа.

  Вкупно 2.398 епидемии кај домашна живина доведоа до уништување на 46 милиони птици во погодените објекти. Повеќе од половина од епидемијата на живина во Европа се предизвикани од секундарно ширење, од заразена живина до други живинарски фарми. Дополнително, откриени се 168 епидемии кај птици во кафез, а имало 2.733 детекции на HPAI кај диви птици во 36 европски земји. Тековната сезона на епидемија на HPAI 2021-2022 сè уште е во тек, со случаеви на живина и диви птици пријавени до јуни 2022 година.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img