Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаситеЛист од маслинка како природен антибиотик

  Лист од маслинка како природен антибиотик

  petel baner

  Лист од маслинка – Во народната медицина, одамна е препознаен како природен антибиотик. Затоа често се користи за зајакнување на имунолошкиот систем на организмот.

  Растителното царство е богата ризница на соединенија со многу изразено антимикробно дејство. Улогата на одредени растителни видови, како што е маслинката, е позната и присутна во народната медицина со векови. Појавата на сè поотпорни бактериски видови, што секако е делумно последица на неконтролираното конзумирање на антибиотици и последователните мутации на микроорганизмите, стана се поголема закана за ефикасната борба против патогените микроорганизми.

  Списокот на заразни болести за кои се уште не е пронајдена соодветна терапија се чини дека станува се подолг. Бактериите се многу интелигентни и многу прилагодливи форми на живот, па борбата против нив не е воопшто лесна задача.

  Природни соединенија

  Потрагата по природни соединенија кои можат да се користат како алтернатива на антибиотиците е многу популарна денес. Се разбира, условот овие соединенија да се користат за терапевтски цели е доказ за нивната безбедност за здравјето на луѓето, како и за нивната биорасположивост.

  Антимикробната активност на маслинката е пронајдена во листот и плодот

  Антимикробната активност на маслинката е пронајдена во листот и плодот и е поврзана со концентрацијата на полифеноли. Тоа се биолошки активни соединенија кои се припишуваат на широк спектар на биолошка активност (антимикробна, антиоксидантна, антитуморна активност). Најзастапени полифеноли во маслинките се горчливиот глукозид олеуропеин (одговорен за карактеристичниот горчлив и лут вкус на маслиновото масло) и хидрокситирозолот, соединение формирано со разградување на олеуропеин.

  agrounik

  За двете соединенија, истражувањата покажуваат силен антимикробен ефект врз екстремно широк спектар на микроорганизми, причина за расипување на храната и причинители на болести кај луѓето. Во народната медицина, листот од маслинката одамна е препознаен како природен антибиотик. Затоа често се користи за зајакнување на имунолошкиот систем на организмот. Научниците наведуваат околу 126 патогени микроорганизми кои се чувствителни на дејството на соединенијата присутни во листот на маслинката. Бактериите кои предизвикуваат воспаление во дигестивниот и респираторниот тракт (Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Salmonella typhi, Vibrio parahaemolyocbriolyticus a. колера, Vibrio alginolyticus).

  Патогени бактерии

  Маслиновото масло покажува многу силно антимикробно дејство против голем број патогени бактерии во храната. Исто така, маслиновото масло покажува антимикробно дејство врз штетните бактерии од цревната микрофлора на човекот: Escherichia coli и Clostridium perfrigens. Посебно интересно е инхибиторното дејство на маслиновото масло врз бактеријата Helicobacter pylori. Таа е поврзана со појавата на чир на желудникот и некои видови рак на желудникот.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во 1994 година, Светската здравствена организација ја класифицира оваа бактерија како канцерогена од првата група (супстанција докажана со епидемиолошки студии дека предизвикува рак). Инфекцијата со оваа бактерија доведува до акутен, а потоа и хроничен гастритис. На крајот резултира со низа патолошки промени кои се наведени во патогенезата на ракот на желудникот. Интересно е што во случај на инфекција со оваа бактерија е забележана појава на зголемен број нејзини соеви кои покажуваат отпорност на достапните антибиотици.

  Во оваа смисла, потрагата по природни соединенија кои покажуваат инхибиторно дејство врз оваа бактерија е исклучително важна. Резултатите од ин витро истражувањата покажуваат изразена инхибиторна активност на маслиновото масло, особено полифенолите, врз растот на бактериите Helicobacter pylori. Понатаму, забележано е дека замената на животинските масти во исхраната со маслиново масло доведува до намалување на големината на чир на желудникот кај пациентите.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img