Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

16.8 C
Skopje
Monday, October 3, 2022

More
  домаАгро ЗабаваОдгледување на ананас како украсно растение

  Одгледување на ананас како украсно растение

  Одгледување на ананас како украсно растение – навистина е интересен тропски вид кој се одгледува само спорадично во нашата клима.

  Со други зборови, ананасот овде се одгледува исклучиво како украсно растение. Меѓутоа, во Мексико и другите тропски региони на Јужна Америка има големи плантажи. Таму овој егзотичен вид овошје се одгледува за комерцијални цели. Можеме да ги сретнеме истите насади во тропските области на Африка и Азија.

  Но, она што ве интересира е висината на растението, која е помеѓу 100 и 130 см. Производството на ананас трае 18 месеци. Растението расте и се развива првата година, додека преостанатите шест месеци се трошат за цветање и зреење на плодот.

  Развивање на плодот

  Кога ќе се формира плодот од ананас, под него се развиваат садници, кои се отстрануваат од мајчиното растение и се пресадуваат на друга производна парцела. Покрај овој начин на садење растенија на одредени површини, се практикува и садење на плодот, што е исклучително тежок метод за производство на ананас.

  Имено, со овој метод до ново овошје можеме да дојдеме дури по три години. За ананасот не е можно размножување со семе. Да напоменеме и дека листовите од ананас не се фрлаат во родните земји на одгледување, туку се користат како многу потребна добиточна храна.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img