Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
  домаАгро советиСочувајте ги јаболката од гниење при складирање

  Сочувајте ги јаболката од гниење при складирање

  Борбата за заштита на јаболката од различни патогени се спроведува во текот на сезоната на растење, а продолжува и за време на складирањето. Во продолжение ќе дознаете кои болести на складирањето претставуваат голем ризик од распаѓање на овошјето. Сочувајте ги јаболката од гниење при складирањето и зачувајте ја нивната свежина.

  Во текот на сезоната на растење се спроведуваат голем број третмани со цел да се потиснат габите кои во случај на инфекција, на директен или индиректен начин, трајно можат да го оштетат плодот. Тоа се првенствено Venturia inaequalis , Podoshraera leucotrich и Alternaria mali. Заштитата од овие патогени се врши неколку пати во текот на производната сезона, до фазата пред бербата. Меѓутоа, со ефикасно сузбивање на овие габи, борбата против агенсите кои предизвикуваат болести продолжува дури и за време на складирањето на јаболката.

  Патогени кои се јавуваат во складиштето

  Условите во кои јаболката се чуваат свежи вклучуваат висока влажност на воздухот и ниска температура. Во услови на ULO комората се намалува нивото на кислород и се зголемува нивото на јаглерод диоксид. На овој начин овошјето се чува неколку месеци, кога ги задржува сите карактеристики на свежото јаболко.

  Но, за да може плодот да се чува подолго време, важно е да се применат сите потребни третмани во текот на производството за да се потиснат фитопатогените габи, и да се внесе здраво овошје во комората без механички оштетувања. Доколку не се исполнат овие услови, постои голема можност симптомите да предизвикаат „болест на складирање“, односно габи кои можат да преживеат во условите во кои се чува јаболкото.

  Постојат неколку патогени кои се јавуваат во складиштето, кои предизвикуваат гниење и кои го прават јаболкото неупотребливо дури и за индустриска преработка. Некои од значајните габи на складираните јаболка се:

  Penicillium sp.

  Габата најчесто се јавува на механички оштетено ткиво.

  Alternaria sp.

  Ова е полифагичен паразит кој се јавува при оштетување на плодовите предизвикани од инсекти или за време на бербата.

  Gleosporium sp.

  Тоа е вистински паразит, се јавува исклучиво на зрели плодови. Инфекцијата се случува непосредно пред бербата на јаболкото, а симптомите се видливи само неколку дена по вадењето на плодот од ладилникот.

  Colletotrichum sp.

  Создава паразити, инфекцијата се јавува во текот на сезоната, до бербата на јаболката. Првите симптоми може да се забележат по паѓањето на листовите на крошната. Симптомите на доцна инфекција, кои се најчести, се појавуваат неколку дена по вадењето на јаболкото од фрижидер.

  Monilia sp.

  Чест паразит на складирани јаболка. Инфекцијата се јавува на терен, а може да се појави и во штала, во случај на несоодветно складирање. Симптомите се појавуваат за неколку дена по внесувањето на јаболкото во фрижидер. За краток период, целиот плод одеднаш може да изгние.

  Како да се спречи гниењето на јаболката?

  Постојат неколку предуслови кои мора да се исполнат за да се зачува свежината на јаболкото и доброто здравје на самото овошје.

  Хигиена на ладно складирање

  Многу е важно да се дезинфицираат коморите за складирање како и амбалажата во која се собираат јаболката. Спорите на одредени габи имаат способност да ја одржуваат виталноста подолг период. Затоа е важно да се изврши санитарна проверка на коморите и амбалажата како и на околината околу самиот фрижидер.

  Контрола на бербата

  Ова е клучен фактор, но и најтежок за контрола. Во фазата на оптимална физиолошка зрелост, кога се бере јаболкото, самиот плод е исклучително чувствителен на силно ракување, удар или друг вид на механичка повреда. Таквите плодови претставуваат исклучително поволен супстрат за развој на патогените опишани погоре.

  Хемиска заштита

  Секој инокулум што ќе се најде на плод од јаболко и е способен да предизвика инфекција, доаѓа од нивата. Затоа е многу важно да се спроведат сите неопходни фунгицидни третмани за заштита на јаболката пред бербата. Покрај високата ефикасност, важно е да се користат препарати кои имаат краток период на одвикнување и препарати кои се токсиколошки прифатливи. 

  Најважните мерки за борба против болестите на складирање се спроведуваат на терен, затоа е важно да се користат ефективни фунгициди со краток период на повлекување, непосредно пред бербата.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img