Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Thursday, September 28, 2023

More
  домаАгро советиАнтракноза кај домати и пиперки - Како да ја спречите?

  Антракноза кај домати и пиперки – Како да ја спречите?

  Petel.mk

  Антракноза е една од најразорните габични заболувања на растенијата. Дознајте кои се нејзините симптоми и како да ги лекувате.

  Антракноза кај домати и пиперки

  Симптоми

  Во одредени години поволни за развој на антракоза, може да дојде до значителни загуби на приносот на пиперките и доматите. Најчести домаќини се пиперките, доматите и компирот. Го напаѓа и модриот патлиџан, како и други бројни растенија. Првенствено ги напаѓа фамилиите Solanaceae и Cucurbitaceae, но и неколку други ботанички растителни фамилии.

  Colletotrichum gloeosporioides е посебен полифаг, кој освен пиперката, доматот и синиот модар патлиџан напаѓа и голем број тревни и дрвенести растителни видови. Colletotrichum capsici ги напаѓа гравот, грашокот, памукот и многу други растителни домаќини.

  Почетните симптоми на болеста се забележуваат главно на зрели, но и на помлади плодови од домати и пиперки

  Почетните симптоми на болеста се забележуваат главно на зрели, но и на помлади плодови од домати и пиперки во вид на мали, водени, црвеникаво-темни дамки со елипсовидна форма. Првично го зафаќаат површинскиот дел на плодот. Потоа, под поволни услови за развој на паразитот, се шират и се спојуваат. Ги уништуваат месестите ткива на плодот, предизвикувајќи дамките да станат вовлечени.

  Во рамките на пегите, во услови на зголемена влажност, често се формираат мали црни тела – ацервули. Составени се од збиени кратки конидиофори, на кои се формираат бројни едноклеточни конидии, опкружени со црвено-портокалова желатинозна маса.

  За време на дождливото време, кога влажноста на воздухот е висока, дамките брзо се шират и се спојуваат. Плодовите можат целосно да изгнијат за многу кратко време. Во близина на кутијата за семиња, мицелиумот на паразитот продира од перикарпот во внатрешноста на плодовата празнина, каде што ги инфицира новоформираните семиња. Паразитот заразува млади или зрели плодови на здрави растенија, како и оние кои се повредени или ослабени на некој начин. Симптомите ретко се забележуваат на листовите и стеблата.

  Биологија

  Овие паразити се пренесуваат од една на друга вегетација со заразени семиња и заразени растителни остатоци. Користењето на заразени семиња и садењето пиперки и домати во заразена почва доведува до примарни инфекции на поединечни растенија. Тие потоа се извор на секундарни инфекции за други здрави растенија.

  Во текот на сезоната на растење, овие паразити се шират со капки вода, кои ја раствораат желатинозната маса (ексудат) од заболените плодови на пиперките и доматите, така што дождот или наводнувањето може да ги растера конидиите на поголемо растојание или тие се пренесуваат на облека или алат.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Овие три вида не можат да се разликуваат врз основа на симптомите што ги предизвикуваат, но се разликуваат врз основа на тоа што C. gloeosporioides формира едноклеточни, хијалински, цилиндрични конидии со заоблени врвови и C. capsici срповидни конидии, додека C. coccodes е единствениот кој формира ситна црна микросклеротија.

  Сузбивање

  За да се спречи појава на антракноза кај плодот од доматот и пиперката, која ја предизвикува оваа габа, основна мерка е употребата на семиња добиени од здрави растенија и од парцели каде болеста не е утврдена. Дополнително, важно е да се препорача употреба на плодоред, односно ротација на пиперките и доматите со растенија кои не се од семејството Solanaceae, како и уништување на сродните плевели, кои исто така можат да бидат носители на овие паразити.

  Во случај на симптоми на антракноза, неопходно е да се користат хемиски мерки, при што треба да се врши прскање со фунгициди во интервали во зависност од временските услови, со строго почитување на периодот на одвикнување.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img