Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

25.8 C
Skopje
Wednesday, September 20, 2023

More
  домаАгро ВестиКампањата против производството на месо продолжува! Месото и млекото содржат микропластика

  Кампањата против производството на месо продолжува! Месото и млекото содржат микропластика

  Petel.mk

  Микропластика во месото и млекото – Прехранбените производи се пакуваат во пластична амбалажа, што може да биде уште еден извор.

  Во Холандија, научниците ја проучувале содржината на микропластика во примероците од месо и млечни производи. Откриле висока стапка на контаминација кај животните на фармата, пишува Гардијан. Резултатите дадоа сосема нов поглед на начинот на кој се движи низ синџирот на исхрана и дадоа дополнителен поттик за подобро разбирање на потенцијалните ефекти на сеприсутниот материјал врз живите организми.

  Сточната храна е извор на загадување

  Во пилот студија, научниците од Универзитетот Врије во Амстердам открија честички во три четвртини од тестираното месо и млечни производи. Ја открија и во секој примерок од крв од домашни животни.

  Овие супстанци се присутни во секој примерок од добиточна храна и дека тоа е изворот на ова загадување. Покрај тоа, прехранбените производи се пакуваат во пластична амбалажа, што може да биде уште еден извор.

  Тестирани се примероци од крв од 12 крави и 12 свињи. Кај сите е пронајдена микропластика, меѓу кои полиетилен и полистирен, кој е главната состојка на стиропорот. Седум од осум примероци од говедско месо и пет од осум примероци свинско биле контаминирани.

  За потребите на истражувањето беа тестирани 25 примероци млеко. Потекнуваат од картонски кутии од супермаркет, резервоари за млеко и рачно молзење. Осумнаесет примероци, вклучувајќи барем еден од секој вид, содржеле микропластика.

  Здравјето на добитокот и луѓето

  Истражувањето допрва треба да се спроведе во други земји. Досега се забележани наоди кај купено млеко во 2021 година во Швајцарија и млеко кое доаѓало од фарма во Франција.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  „Со оглед на тоа што микропластиката е присутна во добиточната храна, не е изненадувачки што огромното мнозинство тестирани месо и млечни производи ги содржеа “, рече Марија Вестербос од Plastic Soup Foundation. Таа укажа на потребата од итна акција и ослободување од пластиката во добиточната храна за да се заштити здравјето на животните и луѓето.

  Откриена во човечката крв

  Во март, за прв пат беше  откриена во човечка крв, а истражувачите од Универзитетот Врије ги користеа истите методи за тестирање на производи од животинско потекло. Ова откритие докажа дека овие честички патуваат низ телото и дека можат да се таложат во одредени органи. Истражувачите се загрижени бидејќи предизвикува оштетување на човечките клетки. Ефектот врз здравјето на луѓето или животните на фармата сè уште е непознат, но познато е дека им штети на некои диви животни.

  Огромните количества пластика ја загадија природната средина и се пронајдени на сите страни на светот, од врвот на Монт Еверест до најдлабоките океани.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img