Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
  домаАгро советиСкладирање на слива

  Складирање на слива

  Складирање на слива – За да може плодовите да ја задржат својата голема хранлива, хигиенска и диетална вредност при складирањето, треба да се чуваат само неоштетени, чисти и внимателно набрани сливи.

  За да можеме адекватно да ги зачуваме плодовите, мора да ги поставиме во оптимални услови. Тие вклучуваат ставање во фрижидери на температура од минус 0,5 до плус 1,0 степени C и релативна влажност од 85%. Во такви услови, сливите наменети за свежа конзумација може да се чуваат од 4 до 15 недели.

  Од друга страна, условот за безбедно и квалитетно зачувување на сувите сливи подразбира влажноста на сувото овошје да биде помеѓу 18 и 22 проценти. Дополнително, важна е и температурата во магацинот. Таа треба да биде под 10 степени C, додека релативната влажност треба да биде помала од 70 проценти. Меѓутоа, за време на складирањето, сливите мора да бидат заштитени од влага, светлина, топлина, туѓи мириси и штетници.

  Штетници кои најмногу ги напаѓаат сливите во складиштата

  Во овој поглед, најопасни се грините кои едвај се видливи со голо око. Постојат неколку видови, а најопасни се грини од суво овошје и грини од брашно. Првиот исклучиво ги напаѓа недоволно сушените плодови на сливата, кои имаат карактеристичен белузлав прав по наборите. Меѓутоа, ако ова не се зашеќерени плодови, најдобар потсетник е непријатниот мирис.

  Брашнестите грини обично се јавуваат во магацини каде што се чувале житарките пред сувите сливи. Како резултат на нејзиниот напад, низ магацинот брзо се забележува непријатна миризба, што е сигурен знак за контаминација и неупотребливост на сувото овошје.

  Поради сето ова, плодовите од сливата мора да ги сместиме во простории кои се претходно исчистени и дезинфицирани со соодветни средства, што е задолжителна мерка за секој останат инвентар, амбалажа како и возилата кои ги доставуваат плодовите во самата просторија за нивното складирање.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img