Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

14.8 C
Skopje
Tuesday, June 6, 2023

More
  домаАгро советиЗошто речиси и да нема веќе вкусни домати?

  Зошто речиси и да нема веќе вкусни домати?

  Последниве години на пазарите, има се повеќе зелени, незрели или презрели плодови од домати? Причината е што повеќе не јадеме домашни, туку увозни домати! Нелојалната конкуренција со која се борат многу одгледувачи влијае и на потрошувачите кои со години не можат никаде да купат сочни и вкусни домати.

  Знаењето, искуството и традицијата во одгледувањето зеленчук дефинитивно не недостигаат кај производителите. И на отворено и под оранжерии, локалните одгледувачи најдоа профитабилен начин за производство на градинарски култури. Но, она што ги мачи во последните години е нелојалната конкуренција и увозот на домати од други земји.

  Производителите се повеќе избираат оранжериско производство, додека производството на отворено стагнира. Меѓутоа, она што го нарушува бизнисот и ја намалува профитабилноста на производството е нелојалната конкуренција, односно нерегулираниот увоз.

  Увозот влијае на домашното производство на домати

  Многу одгледувачи се откажаа токму поради неконтролираниот увоз. Цените на се драстично пораснаа, а со тоа и цената на репро материјалите и целокупното производство, па на многумина им е тешко да ја одржат профитабилноста.

  Ниската цена на овие увозни производи дополнително ги намалува цените за нашите производители. Но, она што исто така загрижува за потрошувачите е квалитетот на тие плодови. Квалитетот на увезените домати е на многу ниско ниво.

  Производителите од други земји имаат поблаги зими, па затоа плодовите од доматите стасуваат порано и затоа побрзо може да се најдат на нашите пазари. Потрошувачите кои сакаат да ги јадат првите плодови од овој вкусен зеленчук често земаат домати со слаб квалитет.

  Сепак, ова не е единствената предност што им користи на овие производители. Имено, склучени се договори со овие земји за да се олеснат условите и да се олесни нивната стока да влезе на нашиот пазар.

  Министерството треба да го регулира увозот на домати од други земји и некако да им даде предност на домашните производители и производи. Ако вака продолжи, многу млади ќе се откажат од производството и животот на село поради неможноста да најдат профитабилност во оваа пресметка.

  Временските услови не се поволни за градинарите

  Дополнително, голем проблем се климатските промени кои секоја година стануваат се подрастични и предизвикуваат големи штети на зеленчукот. Минатата година уништи и искина многу оранжерии и оштети зеленчук. Ретко кој добива помош од државата за санирање на штетите.

  Како да препознаете домашни вкусни домати?

  Последниве години на пазарите има се повеќе зелени, незрели или презрели домати. Секое трет или четврт плод е вкусен, зрел и сочен, а тоа е вистински домашен домат. И еве совет како да најдете вкусни домати на маркетите!

  Ако сакате вистински домашен домат, никогаш не купувајте претходно пакувани плодови, или оние кои се идентични по изглед и големина. Карактеристика на вистинските домашни домати е различната големина на секој плод. На пазарите е добро да се изберат стари сорти, како јабучари, чии плодови се со различна големина. Прсканите домати се главно со иста форма и изгледаат речиси пластични и неприродно црвени.

  Непрсканите домати немаат зелено стебло во средината на плодот, а нивната боја е подеднакво црвена однадвор и внатре, односно од кората до срцето. Домашните домати обично малку пукаат околу стеблото, што е знак дека не е хемиски третирано.

  Мирисот на доматите крие и тајна. Доколку ја почувствувате силната арома на земја, градина и домати, тогаш во рака имате домашен производ. Исто така, избегнувајте да купувате домати спакувани во пластични кутии и фолии бидејќи не можете да погледнете, помирисате и стиснете таков производ.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img