Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

27.8 C
Skopje
Friday, September 30, 2022

More
  домаАгро советиДали треба да се откинат долните листови на зелката?

  Дали треба да се откинат долните листови на зелката?

  Дали треба да се откинат долните листови на зелката? Оваа мерка има свои предности и недостатоци. Кога треба да ги отстраниме?

  Зелката е растителен вид која не бара многу за одгледување. Растенијата имаат големи, долни листови кои ги складираат хранливите материи, особено витаминот Ц, кој е неопходен за формирање, раст и зреење на главите.

  Кинењето на долните листови од зелката е мерка која често ја спроведуваат одгледувачите, но има свои поддржувачи и критичари.

  Да се ​​откинат долните листови на зелката или не?

  Проблемот е што листовите паѓаат на површината на земјата и гнијат. Многумина веруваат дека нивното отстранување ги спречува нападите на штетници. Но, на местото на отстранување се ослободуваат растителни сокови, кои со својот мирис ги привлекуваат штетните пеперутки и вошки. Од друга страна, влажноста околу растението се намалува и на тој начин таа станува помалку привлечна за полжавите, бидејќи почвата е посува и тие немаат под што да се кријат.

  Кога ќе ги откинеме листовите во основниот дел, го  запираме растот и развојот на главата. Тие ја покриваат почвата околу растението и спречуваат прегревање на зелката. Поради оваа причина, оваа мерка не се препорачува, освен во случај кога се видливи симптоми на болеста, присуство на штетници или жолти и суви листови.

  Пукање на главицата

  Постои верување дека со вадењето на листовите ќе се спречи пукањето на главите, но подобро е малку да се отсече коренот со лопата или малку да се сврти главата за да се направи нежно кинење на корените. Со негово оштетување спречуваме интензивна апсорпција на вода, а со тоа и појава на пукање.

  Оваа постапка се практикува кога листовите се жолти и се сушат, а главата е веќе формирана. Откинувањето на листовите нема да го загрози обвиткувањето, бидејќи тие веќе обезбедиле хранливи материи. Доколку на нив видиме гнили точки, пожелно е да ги отстраниме за да не се прошири инфекцијата на главата. За да се спречи оваа болест, потребно е да се намали или регулира наводнувањето.

  Можеме лесно да ги отстраниме неколку дена пред бербата, но сепак да оставиме три до четири листови бидејќи главата ќе продолжи да ги апсорбира хранливите материи од нив дури и кога ќе ја береме и складираме.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Разорни последици од сушата во Италија
  МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...Свињите позитивно реагираат на музика
  spot_img
  spot_img
  spot_img